Premium | Veevoer

Samenstelling melk uit grasrantsoen

In de supermarkt staat onder andere melk met het predicaat weidemelk, of je vindt er graskaas. Het zegt iets over voeding, weidegang of wellicht over beide. Welke gevolgen heeft gras voor de samenstelling van de melk?

De samenstelling van melk van koeien met een rantsoen gebaseerd op gras is wel degelijk anders dan melk van koeien die een rantsoen met ook veel mais krijgen. Qua ecologie en economie heeft meer gras voeren (en weidegang zeker) gevolgen voor de veehouder en de omgeving. Onderzoekers van het onderzoeksverband Agroscope in Zwitserland verdeelden 12 melkveebedrijven in vier voersystemen:

  • Aandeel graskuil hoog
  • Aandeel graskuil normaal
  • Aandeel vers gras hoog
  • Aandeel mais en krachtvoer hoog

In de melk werden vervolgens de vetzuren en het melkeiwit geanalyseerd. Om 20 eiwitsoorten thuis te kunnen brengen, ontwikkelden de wetenschappers zelfs een nieuwe onderzoeksmethode.

De wetenschappers trokken de volgende conclusies:

  • Het aandeel geconjugeerde linolzuren (CLA’s:  Conjugated Linol Acid) in het melkvet stijgt significant bij een hoger aandeel gras in het rantsoen.
  • Melk van op gras gebaseerde rantsoenen bevat dubbel zoveel Omega 3-vetzuren (groep meervoudig onverzadigde vetzuren waaronder het essentiële vetzuur ALA) als melk geproduceerd uit een rantsoen met een hoog aandeel mais en krachtvoer.
  • Met 10 procent meer gras in het rantsoen stijgt het gehalte aan Omega 3-vetzuren met 0,1 gram per 100 gram melkvet.

Op het gebied van het melkeiwit verbonden de wetenschappers de volgende conclusies aan het aandeel gras in het rantsoen:

  • De 20 eiwitsoorten die geanalyseerd (kwantitatief) zijn, worden individueel beïnvloedt door het aandeel gras in het rantsoen.
  • Met een toenemend aandeel gras, stijgt het gehalte kappa-caseïne in de melk. (Het grootste deel van het eiwit in de melk is kappa-caseïne.)

Ook het seizoen beïnvloedt het melkeiwitgehalte. Op het gebied van duurzaamheid stellen de wetenschappers dat een rantsoen met meer gras resulteert in minder eiwitimport. Het onderzoek op de 12 bedrijven vond plaats in 2014.

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?