Als een koe die niet kan opstaan in een strohok ligt heb je geluk. Maar ze licht ook wel eens in een ligbox waarin ze niet kan worden gedraaid, dus moet ze worden verplaatst. Dikwijls wordt daarvoor een heupklem of tilbandsysteem gebruikt. De laatste is geschikter voor verplaatsen over grotere afstanden.
Ook in vakblad Elite:
Biologisch met hoog productieniveauEen heupklem die niet goed is bevestigd of waaraan bruusk wordt getrokken kan zelfs leiden tot afscheuren van de heupbotten en dat betekent dat het dier sowieso niet meer beter wordt. Een goede heupklem heeft in ieder geval gebogen beugels. De voorhand van de koe draagt 60 procent van het gewicht. Ondersteun die daarom bij het optillen middels een gordel onder het borstbeen. Til de koe zover op, dat ze zichzelf ook nog kan ondersteunen met de voorpoten.
Een tilband is diervriendelijker en kent minder risico’s. De moeilijkheid is de band onder de liggende koe doorkrijgen en zo bevestigen dat bij het tillen niets wordt afgekneld. Hoe je nagaat of een koe vanwege een zenuwbeschadiging niet kan opstaan, hoe je vastliggers het best omdraait en meer over het werken met een heupklem of tilbandsysteem, lees je in Elite, uitgave april/mei 217.