Gezondheid

Meer blauwtongentingen in zuidwest Duitsland

In de Duitse deelstaat Baden-Württemberg wordt al sinds begin dit jaar meer geënt tegen het Blauwtongvirus, varianten 4 en 8. De omliggende deelstaten Saarland en Hessen roepen nu ook op tot enten.

Oorzaak van de oproepen tot enten is uiteraard het oprukken van blauwtongvirus 8 (BTV-8) in Frankrijk richting Duitsland en de BTV-4 uitbraken in Italië en enkele landen in de Balkan. In Frankrijk werden in maart dit jaar 68 uitbraken gemeld. De entingen zijn nog altijd vrijwillig en de kosten zijn voor de veehouder.  Ook Diergezondheidszorg Vlaanderen raadt enten aan, temeer omdat geënte dieren wel vervoerd en/of geëxporteerd kunnen worden. Halfweg vorig jaar meldden de Belgen dat een derde van de schapen en runderen was geënt. Sinds die tijd is vrijwillig enten ook in Nederland toegestaan.

Nog geen vervoersverbod

Bij uitbraak geldt een restrictiezone van 150 kilometer, vanuit Frankrijk loopt die al door Duitsland en vanuit Slovenië raakt de restrictiezone Beieren op een haar na. Vooral omdat geënte dieren 60 dagen na enting weer uit een restrictiezone vervoerd mogen worden, raadt het landbouwministerie van Hessen enting aan. Een vervoersverbod geldt in de Duitse deelstaten Rheinland-Pfalz, Saarland en Baden-Wurttemberg nog niet. Ook België, Luxemburg en Zwitserland willen nog geen vervoersverboden instellen zolang geen nieuwe gevallen voorkomen.

FLI: Enten in wetgeving

Ondertussen zegt de EFSA (Europese Autoriteit Voedselveiligheid) dat alleen grip op het virus is te krijgen als in een tijdsbestek van minimaal vijf jaar minstens 95 procent van de schapen en runderen geënt wordt. Het Duitse FLI (Friedrich-Löffler-Instituut) beveelt aan een dergelijke vaccinatiestrategie op te nemen in de Europese wetgeving.

Bronnen: Ministeries Hessen en Saarland, FLI, EFSA, AgE, DGZ

Tekstbewerking: Katrin Berkemeier, Wilbert Beerling – Foto: Felicitas Greil  

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?