Management | Reportage

Grasbrok tegen wil en dank

Veel kwaliteitsvoer van eigen land is het streven van iedere melkveehouder. De 80-20-regel die bij derogatie hoort en de twee groeizame jaren maken echter dat sommige melkveehouders nu al gras hebben tot ver in 2019. “Sommige melkveehouders hakselen en blazen het gras direct over het land om het organische stofgehalte op te krikken”, weet melkveehouder Menno Jensma. Zelf heeft hij een andere oplossing.

Melkveebedrijf ‘Ezon’ van Menno Jensma en Vera Velstra ligt in het Friese Engwierum. Inmiddels melken ze 280 koeien met een productie van 10.300 kg melk.

Graskuil van 2016 tot in april 2018

Nu in vakblad Elite:
Hoe houd je een productie van 18.000 kg melk per jaar vast?
Omdat het bedrijf meer dan 30 hectare bouwland telt, geldt ook de gewasdiversificatieplicht en dus moet er een derde gewas geteeld worden. Tezamen met de twee groeizame jaren en verbeterd graslandmanagement resulteert het in een enorme grasvoorraad, pas in mei volgend jaar zullen Jensma en Velstra de graskuilen van 2017 aanbreken.

Financieel plaatje van grasbrok

In de voermengwagen maken Jensma en Velstra een rantsoen met onder meer 7,5 kg drogestof uit graskuil en daarnaast 2 kg drogestof uit grasbrok van eigen land. In 2016 werd 25 hectare gras omgezet in grasbrok. Van de eerste snede en een augustus-snede van dit jaar werd grasbrok met tussen 900 en 925 VEM en tussen 17 en 20 procent ruw eiwit gemaakt. Meer over inpassen van grasbrok in het rantsoen en in de mineralenhuishouding, alsook over het financiële plaatje, lees je in de vijfde Elite van 2017.

Het volledige artikel verscheen in vakblad Elite uitgave oktober-november 2017.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?