Gezondheid | Premium

Net geboren kalf verplaatsen en wegen

Het is belangrijk het gewicht van net geboren klaveren te bepalen. Dan kan later worden beoordeeld of het dier voldoende groeit. Wanneer je dat bepaald en hoe je groeidoelen voor de opfok stelt, lees je in deze tip.

Vanuit hygiënisch oogpunt moet een net geboren kalf zo snel mogelijk de afkalfbox uit. Dan kan de koe het kalf echter niet zelf drooglikken. Als de koe het kalf droog likt heeft dat echter wel voordelen: afnemen van de nageboorte, de circulaties in het lichaam komen beter op gang, droge vacht met rechtopstaand haar. Er bestaan praktische oplossingen om het kalf uit de afkalfbox te verwijderen en de koe toch droog te laten liggen. Bijvoorbeeld de Cuddle Box.

Dergelijke systemen waarbij de koe het kalf enkel met de kop kan bereiken, moeten aan een aantal eisen voldoen:

  • Goed reinigbaar, beschut, geen risico op verwonding en tochtvrij.
  • Voorzien van warmtelamp (warmte werkt positief, houd de lamp aan totdat de vacht droog is of minimaal de eerste 24 uur.
  • Vers strooisel (zaagsel of stro).

Idealiter is deze speciale kalverboxaan een vastzetvoerhek gelegen. Dan kan de koe het kalf drooglikken terwijl het kalf schoon ligt en de koe veilig verzorgd of gemolken worden. Het kalf blijft in deze box tot en met de tweede biestgift en langer indien de vacht nog niet droog is.

De Cuddle Box is een methode om het kalf in een schone en beschutte omgeving te leggen, de koe kan het kalf nog wel drooglikken.

Wegen is belangrijkste controle

Bij de eerste (uit de afkalfbox) of tweede (naar de eenlingbox) verplaatsing van het kalf, moet het gewogen worden. Het gewicht is later namelijk nodig om voor de analyse van voeding en huisvesting. Een ziek kalf of een kalf dat onvoldoende aandacht heeft gehad, zal in de eerste levensweken geen groei van 850 gram per dag bereiken. Ook voor de hoeveelheid te voeren biest alsook voor het nastreven van opfokdoelen is het belangrijk het lichaamsgewicht van net geboren kalveren te weten.

Streefgewichten binnen de opfok zouden af moeten hangen van rassen en genetica op het bedrijf. In beginsel zijn de volgende opfokdoelen als standaard te gebruiken:

  • Verdubbeling van het gewicht ten opzichte van het geboortegewicht op levensdag 56
  • Een toename van de schofthoogte van 10 tot 12,5 cm op levensdag 56

De volgende kengetallen zouden bijgehouden moeten worden:

  • Gemiddeld geboortegewicht
  • Het lichaamsgewicht bij spenen
  • Het gewicht van de gespeende kalveren op een leeftijd van zes maanden

Groeidoelen in de opfok koppelspecifiek bepalen

Gemiddeld volgroeid gewicht in de koppel¹
450² 650³ 800⁴
Gem. Gewicht in kg Groei per dag (g) Gem. Gewicht in kg Groei per dag (g) Gem. Gewicht in kg Groei per dag (g)
Geboorte 30 500 35 640 40 730
56e levensdag 55 770 70 900 80 1090

1) Koeien halverwege 3e lactatie; 2) Aanname: 30 kg geboortegewicht, eerste inseminatie op 10 maanden en 10 maanden tussen eerste inseminatie en afkalving; 3) Aanname: 35 kg geboortegewicht, eerste inseminatie op 12 maanden en 10 maanden tussen eerste inseminatie en eerste afkalving; 4) Aanname: 40 kg geboortegewicht, eerste inseminatie op 13 maanden en 10 maanden tussen eerste inseminatie en afkalving.

Bron: volgens DCHA, 2017

Het lichaamsgewicht is nodig om doelen te stellen en om huisvesting en voeding in de opfok te beoordelen.

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?