Gezondheid

Tien tips voor gezondere klauwen

Zo’n beetje 30 procent van de melkkoeien heeft last van kreupelheid. Aan systematisch management van klauwgezondheid ontbreekt het dikwijls, zo meent dierenarts Michael Kreher. Hij geeft in de februari/maart-uitgave van Elite in 2018 tien tips voor substantieel gezondere klauwen.

Klauwverzorging doe je vaak met behulp van de klauwverzorgingsbox. Doordat je de poten fixeert en eronder kunt kijken, heb je in de verzorgingsbox uitstekend zicht op de zool, maar minder op de klauwwand en de kroonrand. Controleer deze delen van de klauw elders. Reinig de klauwen met een waterstraal voor het bekappen. Dat voorkomt inschattingsfouten en dus overbodig letsel. De Mortellaro-veroorzakende Treponema-bacterie nestelt zich op de huid in een soort gel-laag die je kunt doorbreken door de huid af te nemen met watten.

Nog negen uitgebreide tips voor substantieel gezondere klauwen door onder meer juist gebruik van de verzorgingsbox, de juiste holle uitsnede van de klauwen en gebruik van verband op een goede manier, lees je in vakblad Elite.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?