Gezondheid | Premium

Emmers, spenen en drenches voor biest juist reinigen

Een hoog aantal kiemen in de biest is in de praktijk meestal veroorzaakt door slecht gereinigde melkapparatuur of door slecht gereinigd materiaal waarmee de biest verstrekt wordt. Hier is dus op eenvoudige wijze veel te optimaliseren.

In een gezond uier is de biest nagenoeg kiemvrij. Verontreiniging van de biest komt door mensenhanden, melkapparatuur, melkemmers, deksels, slangen, maatbekers of drenchmateriaal.

Kiemen buiten de biest houden

Kiemen in de eerste biest kunnen bij het kalf diarree veroorzaken en de opname van antilichamen uit de biest door de darm verminderen. Om dat te voorkomen moet materiaal waarmee biest wordt gewonnen, opgeslagen of verstrekt, na elk gebruik grondig worden gereinigd.

  1. Voorspoelen: Spoel alle materialen of delen ervan met lauwwarm water (drinkwaterkwaliteit). Dat neemt al 90 procent van de verontreiniging weg. Gebruik voor het voorspoelen geen heet water. Dan kunnen melkeiwitten zich aan het materiaaloppervlak hechten en een moeilijk afwasbare aanslag (biofilm) vormen.
  2. Hoofdspoeling: 20 minuten inweken in een teil of wasbak met heet water (54 tot 57 graden Celsius) met alkalische melkinstallatiereiniger (dosering volgens etiket) en grondig schoon borstelen met borstel met lange steel, gebruik hierbij reinigingshandschoenen. Aanbevelenswaardig is standaard een thermometer in het waswater te leggen. Na de hoofdreiniging moet het water namelijk nog een temperatuur van minimaal 49 graden Celsius hebben om te voorkomen dat vuil zich weer vastkleeft aan het materiaal.
  3. Naspoelen met zuiver water van drinkwaterkwaliteit.
  4. Desinfecteren: De materialen voor het opslaan onderdompelen in een desinfecterende vloeistof. Spenen en sondes eventueel bewaren in een geschikte desinfectieoplossing.
  5. Drogen: Alle materialen goed laten drogen op een droogrek. Vocht dat achterblijft betekent kiemen.
  6. Bewaren: Droog, beschermt tegen vuil, niet in de melkstal en niet op de vloer.

Gebruik voor controle van het kiemgehalte van biest, biest die rechtstreeks uit de speen of de drench komt. De streefwaarden voor het  totale kiemgetal is:

  • < 100.000 kve/ml,
  • Ideaal < 10.000 kve/ml

De streefwaarde voor coliforme bacteriën:

  • < 10.000 kve/ml,
  • Ideaal < 1.000 kve/ml

Foto: Katrin Berkemeier

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?