Gezondheid

Harde klauwblokjes blijven langer zitten

Klauwblokjes zijn meestal van hout. Of de mate van hardheid van het materiaal van de blokjes invloed heeft op hoe lang ze onder de klauw blijven zitten, hebben wetenschappers uitgezocht in een parktijkonderzoek.

Een klauwblokje onder de gezonde helft van de klauw ondersteunt koeien met bepaalde klauwaandoeningen door voor een bepaalde periode het gewicht van de gezonde helft te halen en de zieke helft zo te ontlasten. Dit moet de pijn verminderen en het helingsproces versnellen. Vaak worden houten klauwblokjes gebruikt. Welk hout de fabrikant van het blokje gebruikt, maakt onderscheid in de houdbaarheid van het blokje onder de klauw.

Australische wetenschappers hebben in een praktijktest uitgezocht hoe groot dit onderscheid is. Ze voorzagen 12 koeien van klauwblokjes van zacht, gemiddeld hard en hard hout en hielden 28 dagen lang in de gaten hoe de blokjes zich hielden en wat de slijtage was. Tijdens het melken werd de dikte van de blokjes op drie verschillende punten gemeten en ook de hoek van de klauwwand werd gemeten.

Koeien verloren zachte blokjes sneller

Voor de heling van een aangedane klauw is het aanbevolen de koe 28 dagen op een klauwblokje te zetten. Blokjes van zacht houd bleven gemiddeld 14 dagen zitten. Bijna de helft van de koeien met middelharde klauwblokjes verloor de blokjes op de 21e dag en de hardhouten blokjes op de 28e dag. Qua slijtage aan de punten en zijkanten van de blokjes was duidelijk onderscheid te zien tussen de middelharde en zachte blokjes.

Blokjes van hardhout slijten minder en ook gelijkmatiger dan blokjes van zacht hout. En de harde blokjes bleven dus langer zitten.

Tot slot blijkt de periode die een klauwblokje blijft zitten en hoe goed het ondersteunt ook afhankelijk te zijn van het materiaal en het design. Welk design en materiaal het beste ondersteunen, willen de onderzoekers in een vervolgonderzoek uitproberen.

Bron: Inleiding Ranjbar et al. In het kader van de Lameness in Ruminants-conferentie 2017, München (D).

Tekstbewerking: Christine Stöcker – Foto: Felicitas Greil

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?