Gezondheid

FAO verzoekt om entingen tegen LSD in zuidoost Europa

De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO (Food and Agricultural Organisation) heeft opgeroepen tot een betere bescherming van rundvee tegen de huidziekte LSD (Lumpy-Skin-Disease). Volgens de FAO is meer enten noodzakelijk om uitbreiding van de ziekte te voorkomen.

De virusziekte die van oorsprong uit Afrika komt werd in 2013 voor het eerst gezien in Turkije en heeft zich daarna verspreid richting Oost Europa en meerdere Balkan-landen.

Verspreiding en symptomen

LSD wordt door bloedzuigende insecten zoals bepaalde vliegen- en muggensoorten verspreid, maar ook door teken. Het meest tekenend voor de ziekte zijn de ontstoken lymfeknopen en in een later knobbels onder de huid en inwendig. Geïnfecteerde dieren vallen terug in productie, aborteren en sterfte kunnen de meest desastreuze gevolgen zijn, maar komen in niet al te grote percentages voor. Ook in West-Europese landen zoals Nederland en Duitsland geldt een meldingsplicht.

Verspreiding indammen

Vaccinatiecampagnes hebben de verspreiding van de ziekte in Europa kunnen vertragen, toch zijn in Albanië, Macedonië en Griekenland recent uitbraken gemeld. Zo laat de FAO weten. Derhalve doet de FAO een beroep op de overheden in de regio om meer vaccinatiecampagnes op touw te zetten. Het beroep wordt hoofdzakelijk gedaan op Kroatië, Bosnië en Herzegovina, alsook Servië om een bufferzone te creëren die de uitbreiding naar Noordwest Europa moet voorkomen.

Bron: AgE – Foto: FAO

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?