Premium | Techniek | Veevoer

De juiste machine voor eerste graslandonderhoud

Als de vorstperiode voorbij is en de bodem weer berijdbaar wordt, breekt de tijd voor de eerste graslandbewerkingen weer aan. We zetten op een rij welke bewerkingsmethode bij welke omstandigheden past.

Als geen vorst of rijpvorming meer te verwachten is en de bodem weer berijdbaar is, dan moet het toch al krappe tijdsvenster van het begin van de grasgroei gebruikt worden om het graslandonderhoud uit te voeren. Dan kan een gezond grasbestand ontstaan en kan de ruwvoerkwaliteit opgewaardeerd worden.

Welke techniek onder welke omstandigheden het meest geschikt is, vind je in de tabel hieronder. Belangrijk voor een goede werking van de onderhoudsmachine is vooral het kiezen van de juiste rijsnelheid. Tot de graslandonderhoudsbewerkingen behoren slepen, wiedeggen, rollen als ook na- en doorzaai. Met de bewerkingen worden schades uit het voorgaande groeiseizoen, zoals trapgaten, molshopen en sneeuwschimmel gecorrigeerd en dode gewasresten verwijderd.

Overzaaien met behulp van bijvoorbeeld de wiedeg, voldoet om minimale open zoden te corrigeren. Gaat het om grotere gedeelten, over het hele perceel verdeeld, dan is doorzaaien (zaad afleggen in de bodem) aanbevolen. Kies een graszaadmengsel dat past bij de locatie, de grondsoort en het gebruik.

Beoordeling van graslandonderhoudmachines

Slepen met gegoten driehoek Slepen met tanden Wiedeg met tanden Gladde rol Gevormde rol
Molshopen verdelen +++ +++ ++
Zoden beluchten (Bestockung anregen) + + +++ – (+*)
Minderwaardige grassen verwijderen + + ++
Ongelijke bodem corrigeren +++ ++**
Rijsnelheid 6-10 km/h 10-12 km/h 5 km/h 5-10 km/h

+++ = zeer goed; ++ = goed; + = matig; – = niet mogelijk; *gladde rol; **bij OS-rijke percelen ophoopgevaar Bron: A. Fübbeker (LWK-Niedersachsen)

Bron: LWK-Nedersaksen – Tekstbewerking: L. Verfürth

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
TechniekVeevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?