Premium | Veevoer

6 tips om de koeien aan het vreten te houden

De plek in de stal waar de koeien tijdens het vreten staan kan ook bij een krappe verhouding  tussen dieren en vreetruimte zo worden ingericht, dat alle koeien toch over voldoende vers voer kunnen beschikken. De Britse professor Nigel Cook geeft uitleg.

De optimale verhouding tussen dieren en vreetplaatsen is 1 op 1. Bij deze verhouding is het voor alle dieren altijd mogelijk om te vreten. Een veel geziene stal lay-out is echter drie rijen ligboxen op een voergang aan één kant. Deze  lay-out is plaatsbesparend, maar het aantal dieren per beschikbare vreetplaats stijgt en daarmee de concurrentie aan het voerhek. Toch kan de staplaats van de koe aan het voerhek zo worden ingericht dat in combinatie met aangepast voermanagement, alle koeien voldoende en ook voldoende vers voer kunnen opnemen. Ook zonder een uitbreiding van het aantal meters voerhek of een verkleining van de koppel.

Zes tips

Hoe dit te bereiken is legt dierenarts en wetenschapper Nigel Cook uit aan de hand van zes tips. Cook is professor op het gebied van medicijnen voor de productie van levensmiddelen en landbouwhuisdieren.

  1. Vers voer moet altijd beschikbaar zijn. Voer op de momenten waarop alle medewerkers beschikbaar zijn. Meestal in de ochtend dus. Ideaal is tweemaal daags vers voer uitdoseren. Bij voorkeur op een ander tijdstip dan voor het melken, omdat:
  2. Voor het melken zijn de koeien toch al in de benen. Net voor het melken het voer aanschuiven is ook prima. Koeien verblijven per voerbeurt ongeveer 45 minuten aan het voerhek. Als het even kan moet dus elke 45 minuten het voer worden aangeschoven.
  3. Schuif in ieder geval net voor de nacht, bij de laatste controleronde, het voer nog een keer aan. Ideaal is een robot die het voer aanschuift. Die werkt ’s nachts ook. Zo hebben de ranglage koeien ook toegang tot vers voer zodra  de ranghoge dieren het voerhek verlaten.
  4. Een hoge rand tussen de voergang en staplaats van de koe (onder het voerhek) is erg belangrijk. Koeien met hoge melkproducties nemen grote hoeveelheden voer op. Is de rand te laag, dan ‘woelen’ de koeien het voer naar achteren en  komt op de staplaats te liggen. De rand tussen voergang en staplaats moet minimaal 60 cm hoog zijn en ook vooral het vreetcomfort voor de koe niet in de weg zitten.
  5. Draag zorg voor vlakke staplaatsen aan het voerhek en dat de koeien niet met de voorpoten op een verhoging hoeven te staan. Staat een koe scheef, dan betekent dat meer stress voor de achterbenen.
  6. Vastzetvoerhek of flexibele buizen? De effecten van flexibele buizen maken de investering maar amper goed. Vastzetvoerhekken daarentegen, zijn zeker voor de droge en verse koeien aanbevelenswaardig.

Tekst: Sophie Oehler – Foto: Katrin Berkemeier

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?