Management | Reportage

Derogatiedilemma in Noord-Nederland

In het zuiden van Nederland, waar de maisteelt makkelijker is en meer opbrengt, hebben al veel melkveehouders afscheid genomen van derogatie. Het gevolg is dat ze mest moeten afvoeren, maar ze kunnen wel naar behoeven mais telen en zo de productie makkelijker opstuwen.

In het noorden van Nederland zijn de melkveerantsoenen van oudsher meer gebaseerd op gras en nemen derhalve vrijwel alle melkveehouders deel aan derogatie. Wilco Jensma melkt nu 110 koeien in het Groningse Toornwerd en kampte in 2017 met 100 ton drogestof grasoverschot. Is uit de derogatie stappen interessant voor Jensma?

Met Agrifirm Exlan rekende Jensma het derogatieloze scenario door. Elite keek mee. In dat scenario produceert elke koe anderhalve kg per dag meer vanwege tarwe en meer mais in het rantsoen. De krachtvoeraankoop wordt gelijk gehouden, omdat Jensma meer eiwit zal moeten aankopen door minder grasteelt.

Financieel voordeel

Jensma verwacht de opbrengsten uit vee met ruim 20.000 euro te verhogen door de verhoogde productie. De voerkosten dalen per saldo iets doordat Jensma minder gras teelt en meer mais. De teelt van een kg drogestof uit mais is iets goedkoper. Tot zover dus enkel voordelen, maar hij moet wel zo’n 800 kuub mest gaan afzetten. Wat dat gaat kosten, hoe Jensma z’n voordeel doet met BEX en of hij zonder derogatie een beter saldo haalt, lees je in de nieuwe Elite. Ontvang je Elite nog niet? Er is al een abonnement voor 10 euro.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?