Management | Markt

EMB pleit voor sterkere marktinterventie

Het European Milk Board (EMB) pleit voor een aanzienlijk sterkere gemeenschappelijke marktordening binnen het gemeenschappelijke landbouwbeleid (CAP). Met sterkere interventiemaatregelen kunnen volgens EMB-voorzitter Romuald Schaber melkuitbetalingsprijzen van zo’n 40 tot 50 cent per kg melk bereikt worden.

Romuald Schaber ziet een dergelijk prijsniveau als noodzaak, gezien de Europese melkveehouders met deze prijs kostendekkend melken. Zo’n hoge melkprijs is enkel mogelijk als het aanbod wordt afgestemd op de marktvraag.

Vrijwillige deelname

Met een mogelijk overaanbod aan rauwe melk in het vooruitzicht, zette Schaber zijn standpunt voor sterkere marktinterventie kracht bij. Daarbij pleit hij voor vrijwillige inperking van de productie. De maatregel wil hij betalen met een mix van Europees geld en geld van de teveel producerende melkveehouders. Alle bedrijven die niet meebetalen, moeten de productie dan in dezelfde periode aftoppen waardoor een directe reducering van de melkproductie ontstaat.

“We willen niet altijd wachten tot dat de hoeveelheid melk kleiner wordt, doordat melkveehouders failliet gaan en er daardoor kortstondig minder melk op de markt komt.” Aldus de EMB-voorzitter.

Bron: AgE

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
ManagementMarkt
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?