Management

Vier koegebonden opfoksystemen

Het direct na de geboorte scheiden van kalf en koe was onlangs onderwerp van gesprek op maatschappelijk vlak. Naast veel bezwaren, kent koegebonden opfok ook voordelen. In binnen- en buitenland zijn er inmiddels melkveehouders die methoden hebben ontwikkeld voor koegebonden kalveropfok.

Uit een onderzoek naar praktijksystemen van koegebonden kalveropfok zijn vier te onderscheiden opfoksystemen naar voren gekomen. Onbeperkt contact tussen koe en kalf is één van de systemen. Hierbij blijven koe en kalf 8 tot 12 weken bij elkaar, bij beperkt contact verblijven de kalveren in de ‘kleuterklas’ en komen tweemaal daags bij de moederkoe om te zuigen. Bij halve-dag-contact verblijven de kalveren telkens 12 uur bij de moederkoe en bestaat de mogelijkheid ze deels uit de emmer te voeren. Het vierde systeem is een opfok met een pleegmoeder, daarbij zoogt een koe twee tot vier kalveren.

Wat de praktijkervaringen zijn met de daggroei van de kalveren, alsook qua diergezondheid en hoe de integratie in groepen later makkelijker verloopt, lees je in de april/mei-uitgave van Elite.
Geen abonnement? Vraag een proefabonnement aan ❯

Bekijk het volledige Engelstalige onderzoek (pdf) naar de vier kalf-bij-de-koe systemen (Johnsen et al., 2016).

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?