Management | Markt

Global Dairy Trade: 24 procent meer volume in 2017

Het internationale zuivelhandelsplatform Global Dairy Trade in Nieuw-Zeeland heeft het jaarverslag van 2017 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat via het platform voor 2,1 miljard dollar, ofwel 1,7 miljard euro aan standaardzuivelproducten is verhandeld.

Het handelsvolume van op de GDT-veiling van 2016 is in 2017 met 300 miljoen dollar (325 miljoen euro), ofwel 24 procent overtroffen. Vooral de hogere productprijzen hebben gezorgd voor de hogere omzet.

Handelsvolume

Bij de veiling die doorgaans tweewekelijks plaatsvindt, werden leveringscontracten gesloten voor in totaal 654.404 ton aan zuivelproducten. Dat is 18.000 ton, ofwel 2,8 procent, meer dan in 2016.

Belangrijkste goederen

Ook in 2017 was volmelkpoeder het belangrijkste zuivelproduct op de veiling met een aandeel van 54 procent. Met 24 procent kwam mager melkpoeder op de tweede plek.  Van minder invloed op het toegenomen handelsvolume water watervrij melkvet en boter welke goed waren voor acht en zes procent van het volume.

Aanbieders en afnemers

Gemiddeld waren er op de veilingen 260 bieders waarvan meer dan de helft uit Azië en Oceanië kwam. Tien procent van de kopers kwam meestal uit Europa, Afrika, het Middenoosten en Zuid-Amerika. Slechts drie procent uit Noord-Amerika.

Prijzen

De betere omstandigheden op de wereldzuivelmarkt weerspiegelde in 2017 ook in de veilingprijzen. De alomvattende index van alle verhandelde standaardzuivelproducten lag gemiddeld over het jaar 32 procent hoger dan in 2016. De schaarste op de vetmarkt zorgde ervoor dat de prijzen voor watervrij melkvet en boter naar recordhoogten schoten. Het jaargemiddelde voor deze producten lag 64, respectievelijk 58 procent hoger. Voor het belangrijkste handelsproduct, volmelkpoeder, werd 25 procent meer betaald, terwijl mager melkpoeder slechts drie procent meer opbracht.

Bron: AgE

Koers: $ 1 = € 0,8125

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
ManagementMarkt
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?