Management

EEX: futures voor vloeibare melk vanaf 15 augustus

De EEX-warentermijnbeurs zal vanaf 15 augustus ook een future voor vloeibare melk introduceren. Dat maakt het voor zuivelondernemingen en onderling coöpererende melkveehouders (MEG’s) makkelijker mogelijk hun melkleveranciers voor langere tijd een vaste prijs aan te bieden.

De European Energy Exchange (EEX) in Leipzig zal aan de handelsmogelijkheden voor zuivel op 15 augustus een future voor vloeibare melk toevoegen. Eigenlijk zou dit nieuwe derivaat al in het eerste halfjaar van 2018 worden ingevoerd. Desalniettemin blijft de EEX de eerste beurs in Europa die handelscontracten voor vloeibare melk aanbiedt. De tot Deutsche Börse Group behorende onderneming liet op 18 april weten dat de contractgrootte voor vloeibare melk op 25.000 kg melk is vastgesteld.   

Voor de financiële afwikkeling van de contracten moet de EEX European Liquid Milk Index worden gebruikt. Deze wordt opgesteld op basis van gemiddelde melkprijzen uit Nederland, Duitsland, Denemarken en Ierland die door marktanalist MMO (Milk Market Observatory) worden berekend.  

‘Interessante aanvulling voor risicomanagement‘

Sascha Siegel, de voorman van het EEX-segment agrarische producten, verklaart met de nieuwe contractvorm in te spelen op de behoeftes van de Europese zuivelmarkt. “De prijsontwikkeling voor boter, mager melkpoeder en weipoeder van de laatste jaren duidt aan, dat de Europese markt voor zuivel aan forse prijsschommelingen onderhevig is. “We zijn ervan overtuigd dat dit beursproduct een interessante aanvulling is voor het risicomanagement op agrarische markten.” Aldus Siegel.      

Tot nu toe worden aan de EEX futures verhandeld voor boter, mager melkpoeder en weipoeder. In 2017 werd volgens de beurs 137.820 ton aan warenequivalenten omgezet. Dat was 68 procent meer dan in 2016. Daarmee is de EEX de belangrijkste termijn markt op de beurs voor zuivelproducten in Europa.  

Makkelijker de melkprijs vastzetten

Het Duitse Boerenverbond (DBV) stelt zich zeer tevreden met de aankondiging van futures voor vloeibare melk omdat het de toegang tot de warentermijnmarkt vergemakkelijkt voor individuele agrarische ondernemers en MEG’s (Milcherzeugergemeinschaften). Ze zien vooral een rol weggelegd voor zuivelorganisaties en zuivelondernemingen hun leden en/of leveranciers te helpen met het afzekeren van hun melk voor langere termijn aan de beurs.   

Op internationaal vlak hebben onder meet Müller Milk UK, Dairy Farmers of America en Glanbia Ireland hun leveranciers al diensten aangeboden op het gebied van afzekeren van de prijs voor hun melk.

Tekstbewerking: Katrin Berkemeier

Bron: AgE

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?