Jongvee | Premium

Moeten de kalveren dekjes op?

Kalverdekjes kunnen net geboren kalveren of kalveren die ziek zijn, ondersteunen bij het op peil houden van de lichaamstemperatuur. In dit artikel legt Elite uit wanneer een kalverdekje nuttig is.

Heel jonge kalveren en vooral zieke kalveren hebben maar weinig lichaamsvet dat ze kunnen aanspreken voor de regulering van hun lichaamstemperatuur. Bovendien hebben kalveren veel lichaamsoppervlak in verhouding tot hun gewicht. Daardoor verliezen ze bij lage temperaturen snel veel warmte. Het opleggen van een kalverdekje in de eerste levensweken, kan kalveren in de winterperiode helpen.

Welke kalveren hebben dekjes nodig

In een Britse studie kregen 20 van 40 gezonde kalveren een dekje op. De wetenschappers toonden aan dat de kalveren met dekje tot het eind van de melkfase meer waren gegroeid. De wetenschap is echter niet eenduidig over het wel of niet alle kalveren een dekje opleggen. In een Duitse (Mecklenburg-Vorpommern) studie konden wetenschappers echter geen eenduidig verschil vinden tussen kalveren met en zonder dekje. Veel adviseurs raden aan kalveren jonger dan drie weken bij buitentemperaturen onder 10 graden Celsius een dekje op te leggen.

Bij kalveren die verzwakt zijn en bij kalveren waarvan de stofwisseling bij lage temperaturen ondersteund moet worden, is een kalverdekje in de koude perioden sowieso aanbevolen.

Waarop letten bij gebruik?

Bij het opleggen van kalverdekjes moet je in ieder geval op de volgende punten letten:

  • Kalveren mogen pas een dekje opkrijgen als ze droog zijn (vacht is donzig en plakt niet meer). In de eerste levensuren is een warmtelamp geschikt om het kalf te laten opdrogen. De afstand tussen de lamp en het kalf moet minstens 60 cm zijn.
  • Kalverdekjes zijn het meest geschikt bij individuele huisvesting in iglo’s of eenlingboxen. Bij groepshuisvesting of in tweetallen kunnen kalveren aan elkaars dekje zuigen waardoor ze afglijden of de sluitingen open gaan.
  • Dekjes niet te lang opleggen, anders ontwikkelt het haarkleed zich niet goed en is het kalf niet goed beschermt als je het dekje afneemt.
  • Pas de riemen regelmatig aan de grootte van het kalf aan, dat voorkomt dat ze in de huid snijden. Let ook op schuurplekken in de dekjes. Onder deze plekken kan de huid vochtig zijn.
  • Als je de dekjes afneemt als de kalveren fit zijn of de buitentemperatuur stijgt, doe dat dan ’s morgens. Het kalf kan dan overdag wennen aan het klimaat zonder dekje.
  • Verwissel dekjes die erg nat of erg vuil zijn geworden door een schoon, droog dekje.
  • Was de dekjes na elk gebruik in de wasmachine. Uitsluitend reinigen met de hogedrukreiniger of met een borstel en water is niet afdoende. Wel kan dat dienen als voorreiniging om mestresten en dergelijke te verwijderen.  Na de reiniging moeten de dekjes goed drogen. Dekjes die bestand zijn tegen de wasdroger, is een slimme keuze.
  • Naast wassen is het mogelijk de dekjes ervoor te behandelen met een toegelaten middel met een antiparasitaire werking dat werkt tegen Cryptosporidium. Let op de eventuele inwerktijd.
  • Ook als de kalveren dekjes dragen, blijft het strooisel de belangrijkste bescherming tegen kou. Blijf dus onverminderd letten op droog en voldoende strooisel.

Waaraan moeten kalverdekjes voldoen?

Om de klaveren zo goed mogelijk te beschermen, maar ook om ze van hygiënische dekjes te voorzien, moeten kalverdekjes de volgende eigenschappen hebben:

  • Wasbaar in de machine op 60 graden Celsius;
  • gemaakt van ademend materiaal;
  • waterafstotend oppervlak;
  • de riemen moeten uit zacht materiaal bestaan en mogen niet snijden;
  • bij voorkeur een snelsluiting, klittenband is moeilijk te reinigen;
  • dekjes moeten met de kalveren ‘meegroeien’ en dus in grootte versteld kunnen worden.

Tekst en foto: Birte Ostermann-Palz

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Jongvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?