Gezondheid | Magazine | Premium

Biest vol met kiemen?

Hoewel na de afkalving bijna altijd hoogwaardige biest wordt gemolken, zijn veel kalveren maar matig voorzien van immunoglobulinen. Hoe kan dat? Praktijkonderzoek geeft antwoord.
Richtlijnen voor het juist verstrekken van de eerste biest zijn er te over. Met de paplepel wordt ingegoten zo snel mogelijk na de geboorte genoeg hoogwaardige biest van de juiste temperatuur te verstrekken.
De hygiëne blijft bij de aanbevelingen vaak buiten beschouwing. Dan komt omdat verontreiniging van biest pas opvalt als die er vervuild uitziet. Helaas is de hygiëne van biest niet ter plekke met een truc of sneltest vast te stellen zoals voor biestkwaliteit wel mogelijk is (meting eiwitgehalte of immunoglobulinegehalte met een Brix-refractometer).

Dit is een Premium-artikel
Heb je al inloggegevens? Log dan in.
Wil je 14 dagen Premium ervaren? Maak dan een gratis proefabonnement aan.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?