Management

Oostenrijk: speciale verzekering voor bergboeren

Toerisme blijkt voor de bergboeren in Oostenrijk en Zwitserland tot nieuwe risico’s te leiden. Door een ongeval met dodelijke afloop moet een Oostenrijkse landbouwer 490.000 euro aan schadevergoeding betalen. Verschillende brancheorganisatie willen een speciale verzekering.

In juli 2014 kwam een Duitse wandelaar met aangelijnde hond om nadat zij werd verwond door een zoogkoe. In hetzelfde jaar werd de eigenaar van de koe vrijgesproken van aansprakelijkheid. De erfgenamen klaagden de landbouwer vervolgens civielrechtelijk aan en de landbouwer moest alsnog 490.000 euro schadevergoeding betalen.

Het landbouw-departement van Tirol organiseerde daarop een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de Oostenrijkse regering, de landbouw, de toerismebranche en de Alpenvereniging. Het resultaat van dit gezamenlijke overleg is een voorstel voor een speciale verzekering waarin de bergboeren en hun vee zijn beschermt tegen dergelijke claims middels een aansprakelijkheidsverzekering. Iets vergelijkbaars bestaat al vanwege mountainbikeroutes in berggebieden.

In de zomer van 2018 maakten overigens minder Oostenrijkse melkveehouders gebruik van de bergweiden die Almen genoemd mogen worden als daar in de zomer gebruiksvee verblijft. 900 minder melkkoeien werden in 2018 de bergen ingedreven. In totaal wordt in Oostenrijk nog tien procent van de melkkoeien in de bergen geweid. In Zwitserland liep het aantal melkkoeien dat in de bergen werd ‘gezomerd’ met 574 stuks terug in 2017 ten opzichte van 2016. Dan nog gingen maar liefst ruim 107.000 koeien de bergen in, maar de trend is teruglopend. De oorzaak is dat het totaal aantal melkveebedrijven terugloopt en daardoor meer grond in het dal beschikbaar komt. Ook passen de melktypische Hostein- en Brown Swiss-koeien die steeds meer worden gehouden, niet in de bergen. De melkproductie in de bergen blijft wel gelijk.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?