Veevoer

Hoe fijn moet stro in het rantsoen zijn?

Als vanwege ruwvoertekorten door de droogte van afgelopen zomer moet worden teruggegrepen op alternatieve voedermiddelen, kan meer stro in het rantsoen van de pinken en droge koeien mengen interessant zijn. Afhankelijk van de andere rantsoencomponenten, kan tot zes kg stro per dier worden toegevoegd.

Als er veel stro in het rantsoen zit, kunnen de koeien makkelijker selecteren. Bij het toevoegen van stro zijn, naast goed mengen, het drogestofpercentage van het totale rantsoen en de grootte van de strodeeltjes de middelen om selectie terug te dringen. Om het stro goed door de overige componenten te mengen, moet het al worden versneden voor het in het rantsoen wordt gemengd en als eerst worden geladen.

In een Canadese praktijktest werden rantsoenen gevoerd met stro dat op verschillende lengtes was gesneden. In de nieuwe Elite vind je de resultaten van de studie, tien tips voor het mengen van strorijke rantsoenen en hoeveel water toegevoegd moet worden aan een rantsoen met veel stro.

Lees het complete artikel in vakblad Elite:
Bekijk de abonnementen ❯
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?