Een verbluffend eenvoudig testje geeft in 30 seconden overtuigend uitsluitsel over de mate van selecteerbaarheid van het TMR.
Het is onwenselijk dat koeien de fijne krachtvoerdeeltjes (bijvoorbeeld sojaschroot, pellets of raapzaadextractieschroot uit kunnen selecteren uit het TMR.
De selecteerbaarheid van een rantsoen alsook de nauwkeurigheid waarmee het gemengd is, het daadwerkelijke drogestofgehalte en de voeropname zijn bepalend voor de mate waarin koeien naar behoefte voor productie en onderhoud worden gevoerd.
Kunnen koeien hun volledige of deels gemengde rantsoen ‘ontmantelen’ tot de losse bestanddelen, dan vreten gegarandeerd geen twee koeien hetzelfde en vreet geen koe wat in de rantsoencalculatie is berekend. Het gevolg is dat de lichaamscondities, melkproducties en de gezondheid binnen de veestapel sterk uiteen kunnen lopen.
Benodigd: een blik
Een eenvoudig testje maakt in een halve minuut glashelder duidelijk of een rantsoen door de koeien kan worden geselecteerd of niet. Naast een blik heb je een glad oppervlak nodig en verder niets. Zie de instructie op de foto’s.
Komt uit de test dat het rantsoen selecteerbaar is? Dan moet er mogelijk iets veranderen aan de laadvolgorde, de mengtijd of de hoeveelheid toegevoegd water. Uiteraard is het raadzaam de voeradviseur daarbij te betrekken. Om te controleren of een doorgevoerde verandering in de rantsoenbereiding het beoogde resultaat heeft, moet ook met aandacht naar het koegedrag aan het voerhek worden gekeken. Woelen ze het voer heen en weer? En hoe intensief doen ze dat?
- Het TMR-monster (2 blikken vol) op een gladde ondergrond leggen.
- Het TMR met de handen heen en weer schuiven, woelen en mengen (koeienbek nabootsen).
- Monster op het blik schuiven.
- Hand op het TMR op het blik drukken en blik draaien.
- Resultaat: selecteerbaar.