Premium | Veevoer

Droogte: noodoogst of afwachten?

Op enkele plekken van Nederland is de droogte weer net zo erg als in 2018. Wat te doen en wat juist niet als het zo droog blijft? Elite somt de ervaringen en lessen uit 2018 op.

De gras- en maïsgewassen die steeds verder zijn verdroogd leiden tot de nodige onzekerheid bij agrariërs, loonwerkers en voedingsadviseurs. Ook dit jaar moeten ruwvoertelers in sommige gevallen zichzelf afvragen hoelang nog gewacht moet worden voordat wordt overgegaan op noodoogst van de mais of een verzorgingssnede van het gras. Het is een moeilijke beslissing met veel voors en tegens.

Snijmais: niet te snel handelen

Voor noodoogst van de mais spreekt dat het drogestofgehalte van de bruine of vaalgroene planten blijft stijgen. Dat levert het gevaar op dat de gehakselde mais vervolgens slecht is te verdichten en de toch al matige voederwaarde nog verder daalt. Tegen noodoogst van snijmais spreekt dat na regen de regeneratie in de plant weer op gang komt en de plant weer gaat groeien.

Om de zojuist mogelijke acties te ondernemen, is bepalend hoe goed de ernst van de situatie is. Daarvoor moet ieder perceel individueel worden bekeken. Voedingsadviseurs waarschuwen voor te snel actie ondernemen. Beter als beschadigde gewassen vroegtijdig in de silo te rijden, is later deze gewassen mengen met mais die wel normaal is afgerijpt. Dat voorkomt mislukkende fermentatie van probleemmais. Een alternatief is de mais van probleempercelen te redden door het in ronde balen te persen. Dat kan prima vanaf 40 procent drogestof.

Als de mais al in de vroege ontwikkeling droogteschade oploopt, wat dit jaar wel eens het geval kan zijn, dan komt het bij de overweging van een noodoogst neer op één van de drie onderstaande scenario’s. De afweging moet nauwkeurig worden gemaakt.

  • Noodoogst-situatie 1: Mais zonder kolven en compleet verdroogde stro-achtige stengel (33 tot 40 procent drogestof) moet direct worden geoogst. De theoretische haksellengte moet dan kleiner dan zeven millimeter zijn. Het moet in zeer dunne lagen over de silo worden verdeeld en niet ervoor worden gestort en aangeschoven. Er moet inkuilmiddel worden gebruikt om broei te voorkomen en ook hier zijn maisbalen een goed alternatief.
  • Noodoogst-situatie 2: Mais zonder kolven met zeer kleine kolven nauwelijks groene bladeren (28 tot 30 procent drogestof, 40 tot 45 procent van de plant is verdroogd) moet ook direct worden gehakseld op zeven millimeter en op dezelfde wijze als hierboven worden ingekuild.
  • Het afwachten gokken: bij planten zonder of met zeer kleine kolven en meerdere verdroogde bladeren/eerste droogteschade, moet worden gehakseld bij een drogestofpercentage van de gehele plant vanaf 30 procent. Als er voor die tijd regen wordt verwacht, kan het lonend zijn met de oogst te wachten.
Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?