Gezondheid | Magazine | Premium

Pijn verzachten met NSAID´s

Veehouders zijn verplicht om onnodige pijn en lijden te bestrijden. Ontstekingsremmers (NSAID’s) kunnen daarbij helpen.
Runderen houden instinctief hun pijn zo lang als ze kunnen verborgen. Een zwak vluchtdier is immers de makkelijkste prooi. In de stal vertonen dieren hetzelfde gedrag: bij pijn proberen ze onverstoorbaar hun bestaan voort te zetten en precies dat is wat landbouwhuisdieren vaak de das om doet. Of pijn licht, matig of zwaar is, kan in de praktijk alleen subjectief worden beoordeeld aan de hand van veranderend gedrag en de algemene indruk. Bij de afkalving en de onthoorning laten runderen hun pijn het duidelijkst zien. Vocale pijnuitingen zijn zeldzaam bij runderen, zelfs bij een botbreuk laten ze niks horen.

Dit is een Premium-artikel
Wil je 14 dagen Premium ervaren? Maak dan een gratis proefabonnement aan.
Heb je al inloggegevens? Log dan in

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?