Door de aanhoudende droogte afgelopen zomer, wordt in september al volop mais wordt gehakseld. Ieder jaar is de vraag hoe rijp de mais moet zijn voor de hakselaar erin gaat.
Niet uitgerijpte mais bevat vaak beter verteerbaar zetmeel doordat het drogestofgehalte in de korrel lager is. Ook heeft niet uitgerijpte mais een hoger gehalte suiker. Dat is in principe gunstig voor een goede start van het najaar met hogere melkproducties.
De andere kant is dat de vroegtijdige oogst van de mais gepaard gaat met zetmeelverliezen. Zolang de plant afrijpt wordt er immers nog zetmeel gevormd en opgeslagen in de korrels. Uitgedrukt in geld kan vroege oogst van de mais tot 250 euro per hectare kosten. Slechte verteerbaarheid van het zetmeel doordat rijpe mais te kort onder het folie zit voor de kuil geopend wordt, kan echter gelijkhoge verliezen met zich meebrengen en bovendien resulteren in minder melkproductie.
Uiteindelijk is de beste strategie zorgen voor voldoende opslagcapaciteit voor snijmais. Het voorraadbeheer moet er op worden ingericht dat de mais uitgerijpt wordt ingekuild en dat de kuil drie maanden dicht blijft zitten voor een goede conservering.
Welke haksellengte past bij welke rantsoentypen lees je in de augustus/september-uitgave van Elite. In het artikel lees je ook waarop je moet letten bij langer gehakselde mais. Dat gaat namelijk niet met iedere hakselaar.