Melken

Melkrobots: hogere kostprijs

Bedrijven met een melkrobot hebben een hogere kostprijs dan bedrijven met een melkstal. Dat blijkt uit een onderzoek dat de EDF (European Dairy Farmers) deed in Frankrijk, Zweden en Nederland. Alfa Accountants & Adviseurs bekeek de analyse.

In de analyse van de EDF gaat het om de volledige economische kostprijs, inclusief de kostprijs van eigen arbeid en het eigen vermogen. In de analyse is de kostprijs van een automatisch melksysteem (AMS) 4 cent per kg melk hoger dan bij bedrijven met een melkstal. Op een gemiddeld Nederlands bedrijf is dat een verschil van 40.000 euro. Alfa Accountants heeft aan de hand van de eigen database berekend dat het fiscale resultaat op AMS bedrijven 6.000 euro lager ligt.

Verschil

De extra kosten voor onderhoud en fiscale afschrijving, zo’n 1,5 cent, wegen niet op tegen de besparingen en de extra melkproductie van 400 kg melk per koe. Met deze cijfers kan het verschil in het fiscale resultaat wel verklaard worden, maar het economische verschil is groter, zo meldt Alfa.

In de EDF-analyse wordt ook ingegaan op de besteding van de uren. Hoeveel uur besteedt je gemiddeld per dag aan melken, voeren, veldwerkzaamheden etcetera? Als de besteedde uren geanalyseerd worden dan valt op dat de melkrobot zo’n 6 tot 10 uur per koe per jaar bespaart. Doorgerekend voor het gemiddelde Nederlandse bedrijf komt dit neer op een besparing van zo’n 2 tot 3 uur per dag. Daar staat tegenover dat de AMS bedrijven de bespaarde uren voor driekwart weer besteden aan andere werkzaamheden in het bedrijf.  Per saldo zijn de bespaarde uren per bedrijf maar zeer beperkt. (Alfa Accountants & Adviseurs)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Melken
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?