Melken | Reportage

Melken met ‘Dutch roots’ in Brazilië

Igor van den Broek runt met zijn schoonvader Hans Jan Groenwold en zwager Reynold Groenwold een melkveebedrijf met 900 melkkoeien in Brazilië. Hun namen klinken Nederlands, maar de taal spreken ze nog amper. Hans Jan Groenwold verhuisde in 1952 vanuit Drenthe naar Brazilië. De 2+2 ligboxenstal is 32 meter breed en maar liefst 330 meter lang.

Deze periode groeit Fini Farms door tot 1.000 melkkoeien. De vaarzen kalven af in de winter, die valt er in de maanden juli tot en met september. Na de afkalving in de winter krijgt Igor van den Broek de dieren beter drachtig dan in de zomer. Voor de melkkoeien streeft hij naar een vlak afkalfpatroon, maar dat lukt nog niet helemaal.

Ondanks de hete zomers begint Van den Broek wel altijd snel met insemineren. Daardoor is het percentage geslaagde eerste inseminaties niet al te hoog, maar de tussenkalftijd is met 380 dagen niet te lang. De dierenarts scant wekelijks koeien op 28 en 60 dagen dracht. Vlak voor het droogzetten wordt via de melk nog eens dracht gecheckt om te voorkomen dat koeien onnodig droog worden gezet.

De koeien op Fini Farms produceren per dag 41 kg melk met 3,70 procent vet. Dat komt op 12.500 kg per koe per jaar en 13 miljoen kg melk met 900 koeien. Het rantsoen is rijk, maar Van den Broek mag ook BST gebruiken en dat doet hij. De koeien blijven gemiddeld 2,8 lactaties op het bedrijf.

Doordat stiertjes in Brazilië niets waard zijn, is het sterftecijfer met 8 tot 10 procent in de eerste 14 dagen hoog. Op veel bedrijven worden stiertjes gedood na de geboorte. Fini Farms verkoopt veel stiertjes als fokmateriaal en weet ook het sterftecijfer laag te houden. In de nieuwste uitgave van Elite (3-2019) lees je meer over de succesvolle jongveeopfok van Fini Farms. Verder lees je over melkprijzen in Brazilië en over de invloed van Brazilië en heel Zuid-Amerika op de wereldzuivelmarkt.

Lees het complete artikel in vakblad Elite:
Bekijk de abonnementen ❯
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
MelkenReportage
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?