Jongvee

Kalf in winter: 10 procent extra melkpoeder per liter

Een kalf moet groeien, ook tijdens de koude wintermaanden. Voor groei en onderhoud heeft een kalf energie nodig. Is het buiten koud, dan heeft het extra energie nodig om zich warm te houden. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Het advies van de GD is daarom om kalveren in een koude periode 10 procent extra energie te geven. Dit kan door dagelijks 1 liter melk extra te voeren met dezelfde concentratie (in dat geval drie keer per dag voeren) of door 10 procent extra melkpoeder per liter melk te geven. Zorg voor de juiste aanmaaktemperatuur van de melk, meestal 45 tot 55 graden Celsius. Verstrek de kunstmelk vervolgens bij een temperatuur van 39 tot 40 graden Celsius op vaste tijdstippen van de dag.

Uiteraard is het ook belangrijk dat het kalf een droog en warm ligbed heeft, niet in de tocht ligt en altijd vers water ter beschikking heeft, ook als het vriest.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Jongvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?