Gezondheid | Premium

Een goede klauwverzorger herken je zo

Veestapels groeien nog altijd. Het leidt ertoe dat steeds meer melkveebedrijven de klauwverzorging groot deels of volledig uitbesteden. Bij het vinden van een goede klauwverzorger kun je op de volgende aspecten letten:

  • Hygiëne/omgang
  • Productiviteit/handwerk/capaciteit
  • Gereedschap
  • Capaciteit
  • Behandelingsresultaten
  • Documentatie

Hygiëne: Een klauwverzorger moet het bedrijf oprijden met schone werkkleding, schoon gereedschap en een schone klauwbekapbox. Ook moet hij of zij de werkplek weer verlaten met een gereinigde verzorgingsbox en schoon gereedschap.

Productiviteit/vakmanschap: Functionele klauwverzorging is een must. Tot functionele klauwverzorging behoort het uitbalanceren van de belastingsverhouding tussen de buiten- en binnenklauw, een vlak aangelegd zooloppervlak, de juiste klauwhoek aanleggen, voldoende modelleren (uithollen) en behoud van voldoende zooldikte. Kan het hoorn van de zool worden ingedrukt, dan is teveel hoorn weggesneden. Vanzelfsprekend moet een klauwverzorger ook thuis zijn in de behandeling van klauwaandoeningen. Klauwhoorndefecten en zweren moeten ruim worden vrij gesneden en voldoende worden ontlast.

Gereedschap: Het is niet zo dat bepaalde materialen gelden als graadmeter voor kwaliteit. Goed geslepen klauwmessen zijn wel een voorwaarde om goed te kunnen bekappen. Bij de afwerking van een preventieve klauwbekapbeurt en bij het verzorgen van hoorndefecten, mag alleen het klauwbekapmes worden gebruikt.

Capaciteit: Het aantal koeien per uur mag geen bepalend criterium zijn. Een klauwverzorger die zichzelf aanprijst met een hoog aantal koeien per uur, is vaak niet de beste. Een rustige en veilige omgang met de koeien is wel een criterium.

Behandelingsresultaten: Na de koppelbehandeling moeten de koeien beter lopen dan ervoor. Als de klauwverzorger met regelmaat een koppelbehandeling uitvoert, moet de klauwgezondheid op lange termijn verbeteren.

Documentatie: Bij een correcte klauwbehandeling hoort duidelijke documentatie, alsook aanwijzingen voor vervolgbehandelingen.  Daarnaast kunnen voor ieder dier, klauwindividueel, ziekten, behandelingen en preventieve maatregelen worden voorgeschreven alsook medicatie met wachttijden en doorverwijzingen naar de dierenarts.

Tekst: Birte Ostermann-Palz – Foto: Katrin Berkemeier

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?