Magazine | Melken | Premium

Automatisch op vaste tijden

Batch-milking maakt het mogelijk om koeien, twee- of driemaal per dag met robots te melken op vaste tijden. Dat verbetert vooral de arbeidsomstandigheden op een melkveebedrijf.

Geduldig wachten 13 ‘melkers’ tot de koeien worden opgedreven. 13 melkers voor 500 koeien? Nee, dat is niet overdreven. In het Duitse Frössen staan 13 robots in een halve cirkel. Tweemaal daags komen de koeien naar de robots. De 13 Fullwood-robots draaien op het Duitse bedrijf AgrarMilch-Mast Gmbh. De koeien werden altijd gemolken in een 2 x 13 zij-aan-zij-melkstal. Om de medewekers te ontlasten van het routinematige werk wilde directeur Hartmut Temmler het melkproces automatiseren. Met overtuiging verkoos hij batch-milking boven een automatisch melkende draaimelkstal.

Batch Milking 4.0

Voor het melken worden de koeien in een ronde wachtruimte gedreven. Langs de ruimte, in een halve cirkel, staan de 13 robots. Een ronddraaiend drijfhek ‘schuift’ de koeien de robots in. Is het hek ver genoeg doorgedraaid, dan kan de volgende groep koeien al de wachtruimte in. Zo zijn altijd alle robots bezet en hoeft geen robot op koeien te wachten.

De veestapel van het melkveebedrijf is ingedeeld in zes groepen van elk circa 90 koeien. Zoveel dieren passen ook in de voorwachtruimte. De koeien betreden de Merlin-robots vrijwillig. Doordat de voertrog aan het kopeinde van de melkbox zijwaarts wegklapt, kunnen de koeien de box rechtuit verlaten. De terugloopgang heeft geen hoeken en is dicht en de koeien kunnen alleen vooruit kijken. Dat heeft als voordeel dat er maar zelden koeien blijven staan in de gang. Momenteel worden de koeien tweemaal daags gemolken. Zou de melkprijs stijgen, dan is het denkbaar dat de hoogproductieve koeien driemaal daags gemolken gaan worden. Het melken kost nu tweemaal vijf uur per dag, voor de reiniging is nog twee uur nodig. De wachtruimte wordt gereinigd met nozzles aan het drijfhek. Bij het spoelen van de robots worden geen chemicaliën gebruikt, er wordt enkel met heet water gedesinfecteerd (warmte van biogasinstallatie). Sinds wordt gemolken met het nieuwe systeem, is het celgetal gedaald tot 180.000.

Intelligente koeselectie

Zes selectiepoorten moeten in de toekomst de koeien terugleiden naar de juiste groep of ze separeren. Zolang dit systeem nog niet voorhanden is, is het nog niet mogelijk de tweede groep achter het draaiende opdrijfhek te drijven. Toch worden ook nu al 90 koeien per uur gemolken. Na installatie van de selectiepoorten gaat de capaciteit naar 100 koeien per uur. Naast de poorten voor het sorteren naar de verschillende productiegroepen, moeten de poorten ook dieren apart zetten die geïnsemineerd, behandeld of onderzocht moeten. Koeien die geïnsemineerd moeten worden of in aanmerking komen voor gezondheidsonderzoek, worden automatisch naar een separatieruimte gestuurd.

Onder meer productie, vet, eiwit, lactose en bloedgehalte in de melk worden ‘just-in-time’ gemeten, en geleidbaarheid per kwartier. Ook worden stappentellers gebruikt op het bedrijf.

Betere werkplek

De eerste ervaringen noemt Hartmut Temmler zeer positief. “Het inmelken was moeilijk, maar de koeien leerden snel. Na twee dagen hadden we de melkproductie uit de melkstal weer bereikt. Dat komt ook door de betrokkenheid van onze herdmanager Theresia Körner en haar team.

De hogere investeringskosten, vergeleken met een conventionele melkinstallatie vallen weg tegen de besparingen op personeel. Nu is nog één medewerker aangesteld voor het melken, opdrijven en het vlakken van de ligboxen. Met het batch-milking-systeem hoopt de 62-jarige directeur in de toekomst te excelleren door betere arbeidsomstandigheden. Al was het maar omdat de werktijden familievriendelijker zijn, er staat immers een nieuwe generatie te wachten en er moet weer personeel gezocht worden. “Nu kunnen we in Frössen weer concurreren met andere werkgevers”, zegt Temmler tevreden.

Jonas Bünker

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit artikel komt uit vakblad Elite Lees meer uit deze uitgave
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Meer over:
Melken
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?