Management | Melkprijs

Melkprijs maart 2020

100 kg standaardmelk bracht de melkproducent in maart 2020 bijna een euro minder op dan in februari. De grote Europese zuivelondernemingen betaalden gemiddeld 33,26 euro voor 100 kg. Dat is een procent meer dan in februari 2019.

Hoewel een prijsdaling in maart normaal is doordat de productie vaak seizoensgebonden piekt in maart. In mei stijgt de prijs dan meestal weer. Maar 2020 zal door de coronapandemie geen gewoon jaar zijn. Dat is al te merken aan de prijsdalingen bij bepaalde fabrikanten. De gemiddelde prijs daalde in maart meer dan in andere jaren. Milcobel verlaagde met maar liefst drie euro en ook de Ierse zuivelondernemingen hakten flink in de prijs. Ook in andere landen hebben de concerns aangegeven in de komende maanden de prijzen te verlagen. FrieslandCampina heeft bekend gemaakt in april met 1,25 euro per 100 kg te verlagen en met nog eens 2,00 euro in mei. Wel zal FrieslandCampina, net als Arla, dividend over 2019 uitkeren. De ondernemingen betalen 1,31 respectievelijk 1,43 euro. Het Zwitserse Emmi heeft aangegeven in april en mei met 0,90 respectievelijk 1,20 euro te verlagen. Daar moet bij gezegd worden dat de Zwitserse melkprijs meestal rondom omgerekend 50 eurocent schommelt.

In de VS steeg de melkprijs enorm in 2019, maar in 2020 is deze inmiddels alweer sterk gedaald. De melkprijs zou in de komende twee maanden met nog eens 30 procent kunnen dalen. Fonterra heeft de prijsverwachting voor het komende seizoen nog niet naar beneden bijgesteld, ondanks dat het 95 procent van de ingenomen melk exporteert. Vanwege de seizoensinvloeden zal de Nieuw-Zeelandse melkproductie wel flink dalen de komende tijd.

Capsa Food

Capsa Food is de eerste Spaanse zuivelonderneming die is opgenomen in de melkprijsvergelijking. Het is eigendom van de coöperatie Central Lechera Asturiana en verwerkt 0,9 miljard kg melk per jaar van vooral melkveehouders uit het Noordwesten van Spanje (Galicië & Asturië). Het is na Lactalis Iberia de grootste melkverwerker van Spanje waar op jaarbasis zo’n zeven miljard kg melk wordt geproduceerd. Met Capsa Food in de lijst geeft de melkprijsvergelijking bovendien meer inzicht in de melkprijsontwikkeling in zuidwest Europa.

De Nederlandse melkplas was in maart drie procent groter dan in februari. Daarmee groeit de productie al acht maanden lang. Ook in Duitsland, Frankrijk en Polen groeide het melkvolume wederom en in Ierland was er voor het eerst sinds augustus weer sprake van groei. Al met al nam de Europese melkproductie met vier procent toe in februari. Buiten de EU groeide de melkplas in de VS in februari met bijna twee procent. In Argentinië, Australië en Uruguay was de groei nog sterker. In Nieuw-Zeeland bleef de productie in februari gelijk, maar als gecorrigeerd wordt voor de productie op de schrikkeldag, is er sprake van drie procent krimp.

Zuivelnoteringen

De zuivelmarkt blijft in de ban van de coronapandemie, maar de paniek heeft plaats gemaakt voor kalmte. Daardoor zijn de prijsniveaus in de tweede helft van april gestabiliseerd. De prijzen van boter, mager melkpoeder en volmelkpoeder zijn in de tweede helft van april tot stilstand gekomen. Het lijkt er ook niet op dat de prijzen verder verzwakken in de komende weken.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die ZuivelNL maandelijks samenstelt.

 

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?