Gezondheid

Kreupele koeien genezen sneller op stro

Meestal worden vooral de ernstige kreupele koeien op stro gehouden. Maar ook koeien met een lichte kreupelheid profiteren van een periode op stro.

Een strohok is vanwege de zachte ondergrond zeer geschikt voor ernstig kreupele koeien. Maar of het verblijf op stro er ook voor zorgt dat licht kreupele koeien sneller genezen, dat was nog niet onderzocht. Vandaar dat Deense onderzoekers zijn gaan kijken naar het genezingspercentage van (licht) kreupele koeien op een verharde vloer, en op een ondergrond van stro. Ze voerden het onderzoek uit met 168 koeien van vijf Deense melkveebedrijven.

Mortellaro en zweren

De onderzoekers beoordeelde de koeien met behulp van de locomotiescore. Een locomotiescore van één staat voor geen kreupelheid, terwijl een koe met locomotiescore vijf duidelijk kreupel is. De koeien van de vijf Deense melkveebedrijven met een locomotiescore van drie (matig kreupel) of vier (kreupel) werden behandeld en meegenomen in het onderzoek.

Tijdens de behandeling bleek dat 45 procent van de koeien leed aan mortellaro en 24 procent last had van een ernstige zweer. Dertig procent van de dieren kreeg verband om de klauw en bij drie procent van de koeien werd een blok onder de klauw gelijmd. Na de behandeling werd de helft van de koeien op stro gehouden en ging de andere helft naar de ligboxenstal. De behandelde koeien werden vijf dagen nauwlettend in de gaten gehouden door de onderzoekers.

Stro helpt genezen

Op dag vier bleek er al een aanzienlijk verschil te zijn tussen de twee groepen koeien. Veertien procent van de koeien die op stro werden gehouden waren na vier dagen genezen van hun klauwprobleem. Bijna de helft van de koeien (46 procent) had locomotiescore drie en 40 procent van de koeien had locomotiescore vier. Bij de groep koeien, die in de ligboxenstal moesten herstellen, was een veel groter deel nog steeds kreupel (locomotiescore vier), namelijk 73 procent. Elf procent van deze groep was genezen en liep niet meer kreupel. Er werden geen verschillen waargenomen in het aantal stappen dat de koeien zetten of hoelang de koeien lagen per dag.

Een separatieruimte of ziekenstal op stro heeft verschillende voordelen. De grond is zachter, de toegang tot voer en water is makkelijker, de groepsgrootte is kleiner, de bezetting is lager en vaak is de wachttijd voor het melken korter. Bovendien gaan kreupele koeien, die op stro worden gehouden, meer liggen en veranderen ze vaker van lighouding dan koeien in ligboxen. Deze factoren zorgen er allemaal voor dat een koe sneller geneest op stro dan op een verharde vloer in een ligboxenstal.

Bron: Thomsen et al., 2020 – Tekst: Gregor Veauthier & Theresa Hagemann

 

Over de auteur: Sandra Wilgenhof
Sandra Wilgenhof (1998) studeert Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Via stages op de middelbare school in aanraking gekomen met veehouderij en...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?