Veevoer

Goed voeren: voorkom fluctuatie en selectie

Goed voeren zorgt voor gezonde koeien. Om goed te kunnen voeren is het belangrijk om fluctuatie en selectie te voorkomen. Dit zijn de tips die veevoedingsdeskundigen hierover gaven op de virtuele Herd Health and Nutrition conferentie van Cornell University.

Fluctuatie vermindert drogestof opname

De meeste veehouders berekenen samen met hun adviseur het rantsoen dat de koeien nodig hebben. Om dit berekende rantsoen ook daadwerkelijk in de koe te krijgen is het belangrijk dat het rantsoen altijd goed gemengd is. Een studie toonde aan dat hoe meer het energie-gehalte in het rantsoen fluctueerde van dag tot dag, hoe lager de drogestof opname van de koeien was. Koeien houden van continuïteit. Door elke dag in dezelfde volgorde het voer in de voermengwagen te laden, voorkom je fluctuatie aan het voerhek. Voor een goed mengproces in de voermengwagen moet je eerst de meest droge producten laden, daarna laad je kuilvoer gevolgd door vochtige producten en als laatste voeg je vloeistoffen toe.

Voorkom selectie

Om ervoor te zorgen dat de aangeboden en gegeten rantsoenen overeenkomen is het belangrijk dat de koeien niet kunnen selecteren. De studie van Miller-Cushon et al. uit 2017 laat een duidelijk verband zien tussen toenemende selectie en afname van de gehaltes vet en eiwit. Een aantal dingen hebben invloed op de mate van selectie. Hoe hoger het aandeel ruwvoer, hoe minder de koeien selecteren. Ook het vochtgehalte in het rantsoen heeft invloed op selectie. Hoe droger het ruwvoer, hoe makkelijker er geselecteerd kan worden. Hetzelfde geld voor lange/grote delen in het rantsoen, die kunnen door koeien makkelijker uit het rantsoen gevist worden.

Ook bij droge koeien is het belangrijk om selecteren te voorkomen. Als ze te veel energierijke producten vreten kunnen ze vervetten. Let dus bij het droogstandsrantsoen ook op de deeltjeslengte en het vochtgehalte. Studies laten zien dat hoe langer het stro in droogstandsrantsoen is, hoe selectiever de koeien zijn en hoe minder drogestof ze opnemen tot afkalven. Het verschil in opname kan wel 2 kg droge stof per dag zijn. Door een goed droogstandsrantsoen, waar weinig tot niet in geselecteerd wordt, voorkom je problemen rond afkalven en de start van de lactatie.

Foto: Ostermann-Palz

Over de auteur: Sandra Wilgenhof
Sandra Wilgenhof (1998) studeert Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Via stages op de middelbare school in aanraking gekomen met veehouderij en...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?