Gezondheid

Negatieve energiebalans beperkt de vruchtbaarheid

De transitiefase heeft grote invloed op de gezondheid, productiviteit en vruchtbaarheid van melkkoeien. Phil Cardoso, professor Animal Sciences van Illinois University, vertelt dat vooral de negatieve energiebalans invloed heeft op de vruchtbaarheid van melkkoeien.

“Vooral problemen in transitiemanagement en een negatieve energiebalans zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid. De genetische aanleg heeft daar veel minder invloed op.” Aldus Cardoso. Melkkoeien moeten veel ‘metabole beslissingen’ nemen over waar de energie en eiwitbronnen naartoe gestuurd worden. “In de vroege lactatie zullen voedingstoffen vooral worden gebruikt voor melkproductie, en minder voor de volgende dracht”, legt Cardoso uit. Optimaal transitiemanagement zorgt daarom niet alleen voor een goede melkproductie, maar ook voor een vruchtbare veestapel.

Voorkom negatieve energiebalans

Een negatieve energiebalans is te voorkomen door regelmatig de lichaamsconditie van koeien te monitoren. Dit kan heel makkelijk met behulp van de Body Condition Score (BCS). Koeien die meer dan één punt dalen op de BCS-schaal tussen droogstand en afkalven lopen meer risico. Ze kunnen bijvoorbeeld een stofwisselingsziekte krijgen zoals melkziekte en ketose, maar ze hebben ook meer kans op baarmoederontsteking of aan de nageboorte blijven staan. Studies hebben aangetoond dat koeien die tot 21 dagen na afkalven een goede lichaamsconditie behouden, minder embyonale abortussen hebben. Dit betekent echter niet dat de koeien mogen vervetten in de droogstand. Te vette koeien hebben namelijk ook meer kans op stofwisselingsziektes en daardoor slechte vruchtbaarheidsresultaten.

Droogstandsrantsoen

De laatste drie weken voor afkalven heeft een koe veel behoefte aan energie omdat de melkproductie weer op gang komt. De energiebehoefte vlak voor afkalven is ongeveer 10.000 VEM per dag. Ook de eiwitbehoefte neemt toe, omdat het kalf zich ontwikkeld. Cardoso raadt aan om 1200 gram metaboliseerbaar eiwit per koe per dag te voeren. Koeien die bijna gaan afkalven hebben andere voedingsbehoeftes dan koeien die net aan de droogstandsperiode beginnen. Het is goed om deze twee groepen apart te houden en ze een verschillend rantsoen te geven. Als dit niet mogelijk is, dan kunnen hoog drachtige koeien een paar weken voor afkalven bij de melkkoeien geplaatst worden. Op deze manier krijgen ze toch voldoende energie binnen, en ze kunnen gelijk wennen aan het melkveerantsoen.

Over de auteur: Sandra Wilgenhof
Sandra Wilgenhof (1998) studeert Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Via stages op de middelbare school in aanraking gekomen met veehouderij en...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?