Management

MTC België doet goede zaken aan de beurs

De Belgische afdeling van de Milk Trading Company (MTC) heeft al twee jaar goede melkopbrengstprijzen kunnen afzekeren aan de European Energy Exchange (EEX) in Leipzig.

Het coöperatief MTC, dat ook een Nederlandse afdeling heeft, zekert de melkprijzen van de leden af met futures. DLV is de stille kracht achter MTC en deelt mede dat MTC in de laatste twee jaar een toeslag van 2,44 eurocent per kg melk realiseerde.  Bovendien zijn ook de melkprijsschommelingen voor de leden afgevlakt. Na de corona-uitbraak zijn toeslagen van 7 eurocent per kg voor de afgezekerde melk behaald.

In de laatste 12 maanden steeg het aantal leden van MTC van 45 tot 208. Tweederde van hen is Belgisch, de rest Nederlands. De Belgische bedrijven produceerden per jaar gemiddeld 1,45 miljoen liter melk, de Nederlandse leden 1,65 miljoen liter. De totale jaarproductie binnen het collectief is 320 miljoen liter. Daarvan werd slechts 80 miljoen liter afgezekerd. De leden mogen in beginsel slechts beperkt risico nemen.

Achtergrond: MTC werd in juli 2018 opgericht met ondersteuning van DLV als reactie op het afgeschafte melkquotum en de verwachte toename van de melkprijsvolatiliteit.  DLV zegt dat bij de leden de kennis van de melkmarkt door de deelname aan de termijnmarkt sterk verbetert is waardoor ze ook de fysieke markt beter kunnen inschatten.  Nieuwe leden zijn nog steeds welkom, laat DLV weten.

Bron: AgE

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?