Management

Verandering in internationale LTO-melkprijsvergelijking

Het aantal kwaliteits- en duurzaamheidsbonussen dat wordt uitbetaald door zuivelondernemingen neemt toe. Dat maakt het volgens ZuivelNL, de organisatie die de melkprijsvergelijking maandelijks opstelt in opdracht van LTO en European Dairy Farmers, steeds ingewikkelder een goede vergelijking te maken. Mede daarom verandert er één en ander in de vergelijking.

De tabel met de internationale melkprijsvergelijking van LTO ziet er voortaan anders uit. De tabellen met de betaalde prijzen voor jaarleveringen 500.000 kg en 1.500.000 kg standaardmelk worden niet meer gepubliceerd. Toeslagen voor een groot aandeel van de melk die een zuivelonderneming inneemt, worden in een aparte kolom vermeld en meeberekend in de gemiddelde prijs.

Kwantiteitsoverzichten vervallen

Omdat meer of minder kwantiteit (500.000 of 1.500.000 kg) slechts een zeer beperkt effect heeft op de prijs worden de prijzen bij deze leveringen niet meer gepubliceerd. Alleen de tabel van een miljoen kg wordt nog gepubliceerd in het maandelijkse overzicht. Ook in de tabel zelf veranderd één en ander met ingang van de melkprijsvergelijking van mei die begin juli gepubliceerd wordt. Per zuivelonderneming worden de prijzen per kg vet en eiwit aangegeven. Dat geeft namelijk enig inzicht in hoe de prijs verandert als de gehalten afwijken van die van standaardmelk: 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit. Er zijn overigens zuivelondernemingen die uitbetalen per procent vet of eiwit, voor de grammen per liter of op basis van puur eiwit (95 procent van ruw eiwit).

Toeslagen in aparte kolom

In de tabel is een kolom opgenomen met de duurzaamheidstoeslagen, deze toeslagen waren al meeberekend in de gemiddelde melkprijzen. Ook is er een kolom met de kop melkstromen. Hierin zijn toeslagen opgenomen die (nagenoeg) de standaard zijn geworden. Bijvoorbeeld weidegangtoeslag in Nederland of de toeslag voor VLOG-melk. Alle melkveehouders die aan Müller leveren, zijn VLOG-gecertificeerd en beuren een euro per 100 kg extra. Deze toeslag staat dus in de kolom melkstromen en wordt volledig meeberekend in de gemiddelde prijs. Bij DMK levert geschat 60 procent VLOG-melk. 60 procent van de toeslag van de euro wordt als toeslag genoteerd in de kolom melkstromen.

Bekijk hier de nieuwe melkprijsvergelijkingstabel (pdf)

Correctie op correctiefactoren

Bij Müller en DMK zal het dan niet gaan om een euro, respectievelijk 60 cent, maar om 99, respectievelijk 59 eurocent. De reden hiervan is dat in Duitsland liters melk in kg’s melk worden omgerekend door ze met 1,02 te vermenigvuldigen terwijl de melkprijsvergelijking liters met 1,03 vermenigvuldigt. Zodoende vindt voor de Duitse toeslagen per kg dus weer een correctie naar beneden plaats.

Ook andere zuivelondernemingen, zoals Arla en FrieslandCampina, betalen extra voor VLOG-melk. Het aandeel van VLOG-melk bij deze zuivelondernemingen is echter kleiner dan bij Müller en DMK. Zodoende zijn deze toeslagen niet opgenomen in de tabel. Zo betaalt ook Arla in veel landen een toeslag voor VLOG-melk. Echter is de Arla-melkprijs gebaseerd op Denemarken waar het aandeel VLOG-melk gering is.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?