Management

Denemarken: Grupstalverbod

De Deense regering heeft besloten de grupstal te verbieden. Vanaf 2027 zal er een algemeen verbod op deze vorm van huisvesting gelden. Biologische bedrijven moeten al in 2024 hun grupstal hebben vervangen. Nieuwbouw van grupstallen mag met ingang van 2022 niet meer in Denemarken.

De Deense regering heeft zich voorgenomen het verbod vast te leggen door een wetswijziging. Met het besluit dat begin oktober werd genomen wil de Deense landbouwminister, Mogens Jensen, het dierwelzijn in de Deense veehouderij naar een hoger plan tillen. Bovendien vindt hij dat de bedrijven nu voldoende tijd krijgen om aanpassingen te doen.

In 2015 riepen vijf verenigingen van Zuid Duitse zuivelondernemingen op tot een verbod op het aanbinden van koeien. Onder andere belangenbehartigers bleken daarvoor niet onontvankelijk, maar pleitten er wel voor het uitfaseren niet met wet- en regelgeving te bewerkstelligen. Zuivelonderneming Berchtengadener uit Zuid Duitsland kondigde in de tussentijd aan melkveehouders die hun koeien continu (geen weidegang, geen uitloop) op de grup houden te korten met twee cent per kg melk door een premie van een cent voor weidegang en een cent voor een loopstal in te voeren. De zuivelonderneming zamelt de melk van aangebonden koeien zonder uitloop al sinds 2019 apart in en verkoopt deze via andere kanalen. Het ook Zuid Duitse Schwarzwaldmilch heeft dit jaar aangekondigd per 1 januari 2030 geen melk van koeien op een grupstal meer in te nemen en nu al geen nieuwe leveranciers met een grupstal meer binnen te laten. Ook heeft de onderneming een weidepremie van 1,66 cent per kg ingevoerd. De Oostenrijkse coöperatie Niederösterreich heeft per 1 januari 2020 twee uur uitloop in de zomer verplicht gesteld voor leveranciers met een grupstal.

1 op de 5 koeien op de grup in Beieren

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen deed vorig jaar een rechter uitspraak over het continu houden van koeien op de grupstal: Koeien die continu zijn aangebonden worden ernstig beperkt in uitoefenen van hun natuurlijke gedrag. Zodoende verplichtte de rechter in een specifiek geval tot uitloop. In de Zuid Duitse deelstaat Beieren stond eind 2019 nog 1 op de 5 koeien in een grupstal.

Foto: Christine Stöcker-Gamigliano – Bronnen: AgE, TopAgrar, moproweb.de

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?