Jongvee | Premium

Intensief gevoerd als kalf en pink: meer follikels

Als kalveren voor en na het spenen intensief gevoerd worden, zijn ze zwaarder, komen ze vroeger in de puberteit en zijn ze door een dikkere baarmoederslijmhuid en een groter aantal gevormde follikels vruchtbaarder dan kalveren die energetisch op een minder hoog niveau gevoerd worden.

Des te intensiever kalveren met melk worden gevoerd, des te beter de vruchtbaarheidsprestaties van de kalveren zal zijn als ze vaars zijn. Dat stelde Canadese wetenschappers (universiteit Alberta) onlangs vast. Daar werden in een proef 36 Holstein-kalveren willekeurig in vier voergroepen verdeeld:

  • 1 tot 7 weken: 5 liter volle melk versus 10 liter volle melk per dag.
  • 11 tot 25 weken: 70 procent krachtvoer en 30 procent gehakseld stro versus 85 procent krachtvoer en 15 procent gehakseld stro.

Vanaf de eerste tot en met de elfde week konden de kalveren onbeperkt een droog TMR (85 procent krachtvoer, 15 procent gehakseld stro) opnemen. Na de elfde week kregen de kalveren één van de twee eerder beschreven TMR’s. Vanaf de 26e levensweek werd wekelijks het lichaamsgewicht en de schofthoogte gemeten en werden de dieren rectaal  gescand met echografieapparatuur om de dikte van de baarmoederslijmhuid vast te kunnen stellen en de ovariastructuren als het aantal en de grootte van de follikels te beoordelen. Een zichtbaar geel lichaam leidt tot de eerste eisprong en daarmee het begin van de puberteit. De rectale echografische scans werden gedaan tot aan de tweede ovulatie, op dat moment stopte de studie.

Resultaten

De intensief gevoerde pinken hadden een significant hoger lichaamsgewicht (82 kg op 8 weken, 247 kg op 25 weken) als de groep die een standaardrantsoen kreeg (73 kg op 8 weken, 230 kg op 25 weken). De intensiteit van de voeding beïnvloedde de schofthoogte echter niet. De hoog energetische gevoerde dieren hadden bovendien een dikkere baarmoederslijmhuid bij het einde van de melkfase (12 versus 10,8 millimeter) en meer en grotere follikels (31 versus 21 stuks) tijdens de eerste cyclus. Het aantal follikels bij vaarzen in de navolgende cycli is in hoge mate voorspelbaar aan de hand van de follikels in de eerste cyclus. Uit deze follikels ontwikkelen zich meer follikels van klasse II (6 tot 9 millimeter) en III (9 millimeter en groter) die later uitgroeien tot eicellen. Gemiddeld hadden de dieren op 39 weken leeftijd de eerste cyclus.

Samenvatting voor de praktijk

Intensief gevoerde kalveren worden zwaarder, komen sneller in de puberteit en leggen een basis voor een goede vruchtbaarheid.

Tekst Theresa Hagemann – Foto: Katrin Hilbk-Kortenbruck

Bron: Bruinje et al., 2019

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Jongvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?