Management

Melkveestapel EU: hogere productie, dieptepunt in aantal melkkoeien

De melkproductie van de EU is in 2020 aanzienlijk gestegen en zal in 2021 ook verder groeien volgens een prognose van de Europese Commissie. De prognose is vanwege de heersende coronapandemie wel opgesteld onder grote onzekerheid.

Voor 2020 rekenen de analisten in Brussel met een melkproductie van 154,0 miljoen ton, Na aftrek van eigen gebruik op de producerende bedrijven zal 144,9 miljoen ton aan de zuivelondernemingen worden geleverd. Dat betekent 1,4 procent meer te verwerken melk.

In het jaar 2021 zou de melkaanleveringen nog wel groeien, maar afgezwakt: 0,8 procent. Dat komt op een totaalvolume van 146,1 miljoen ton.

De belangrijkste drijver van de hogere melkaanlevering ziet de Europese Commissie in de toenemende gemiddelde productie van de melkkoeien. Die zou in 2020 toenemen met 1,6 procent tot 7.411 kg. Ook in 2021 zou de productie met dit percentage groeien en op 7.529 kg komen. In deze prognose wordt wel uitgegaan van normale weer- en daaraan gerelateerde voeromstandigheden.

De verwachting is dat de melkveestapel van de EU dit jaar afneemt met 0,4 procent en in 2021 met 0,8 procent waardoor het aantal melkkoeien in de EU met 20,4 miljoen stuks een dieptepunt bereikt.

Bron: AgE

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?