Management

Onderbezetting brengt uiteindelijk meer op

Elite sprak met bedrijfsadviseur Bernd Lührmann over onder- en overbezetting in de stal. Lührmann is bedrijfsadviseur bij LKW Nedersaksen (D), het advies- en onderzoeksorgaan van de deelstaat. Als minder bezetting een halve kg melk per koe per dag extra oplevert, is volgens hem al winst te behalen door bij overbezetting de minst renderende koeien van de hand te doen.

Wat zijn volgens u op dit moment de stelschroeven voor een rendabele melkproductie?

Lührmann: “Optimalisering van het rantsoen is in dat opzicht altijd een thema. Melkveehouders hebben op dat gebied ook grote stappen gezet de laatste jaren. Een ander aanknopingspunt is de productie per individueel dier optimaliseren. Daarvoor is de juiste bezetting van de stal cruciaal. Overbezetting is niet acceptabel. In veel gevallen is een lagere bezetting dan 1 op 1, vaak 95 procent, interessant.”

Maar dan heb je toch minder melk in de tank?

Lührmann: “Dat klopt, maar je moet het over een langere periode zien. Melkveehouders die de maximale hoeveelheid melk uit hun stal willen halen door er meer koeien in te zetten, dan dat plek voor is, hebben mijn inziens niet in de gaten dat elke koe dagelijks voer nodig heeft voor haar lichaamsonderhoud en een aanspraak doet op de arbeidstijd en stalruimte en bovendien ook nog mest produceert. Een koe met bovengemiddelde productie draagt veel meer bij aan deze kosten, dan een koe met een benedengemiddelde productie.”

Hoe betaalt onderbezetting zich concreet terug?

Lührmann: “Uit analyses van bedrijven met een continue gematigde onderbezetting blijkt dat de verkoop van laagproductieve, oudere koeien en het daarbij behorende jongvee, op korte termijn liquiditeit oplevert. Daarbij komen nog de besparingen op voer, mest en arbeid per afgestoten koe. Op de midden-lange termijn stijgt de productie per individuele koe en daarmee van de veestapel. Bovendien komt de onderbezetting ook de diergezondheid ten goede. Meer plaats en rust vermindert namelijk de sociale stress die bij een te volle stal vooral de voeropname en ligtijd inperkt van de ranglage koeien. Al vanaf een melkproductiestijging van 0,5 kg per koe per dag, wordt het aanvankelijke melkproductieverlies door het verkleinen van de veestapel vereffend.”

Bedrijfsadviseur Bernd Lührmann.

Foto’s: Elite, Katrin Hilbk-Kortenbruck

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?