Management

Harde Brexit treft zuivel hard

Een ‘harde’ Brexit zal de Europese voedingsmiddelenindustrie duidelijk harder raken dan andere branches. De reden er voor is dat 40 procent van de levensmiddelen die in Groot-Brittannië verkocht worden uit de EU komen.

De torenhoge invoerbelastingen die in het geval van uittreden van Groot-Brittannië zonder handelsverdrag vanaf 1 januari 2021 zullen gelden, vallen bij levensmiddelen met bijvoorbeeld 30 tot 50 procent op boter, tot viermaal hoger uit dan bij andere producten. De economen van de zuivelindustrie rekenen daarom, in het ergste geval, met een drastische terugval van de zuivelexporten naar Groot-Brittannië van 94 procent. In geval van een handelsovereenkomst zou slechts 18 procent van deze zuivelexport opbreken. De politieke kopstukken van de EU kunnen zich de resterende weken dus het best blijven storten op afsluiten van een handelsverdrag.

Bron: AgE

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?