Algemeen

Groot-Brittannië: 410 melkveehouders gestopt

Een enquête van AHDB komt uit op een daling van 410 melkveebedrijven in Groot-Brittannië ten opzichte van een jaar eerder. Dat betekent dat 4,7 procent van de melkveebedrijven in een jaar gestopt zou zijn. Nu zouden er nog 8.310 melkveebedrijven actief zijn. De melkproductie per bedrijf zou er mee uitkomen op 1,5 miljoen liter per jaar.

AHDB enquêteerde omdat het in het Verenigd Koninkrijk lastig blijkt te zijn het werkelijk aantal actieve melkveebedrijven te tellen. Er zijn namelijk verschillende reportage-methoden die ten grondslag liggen aan de nationale statistieken.

Vaak wordt gebruik gemaakt van data van de FSA (Food Standard Agency) om het aantal melkveebedrijven in Engeland en Wales boven water te krijgen. Deze database wordt snel geüpdatet als een nieuwe melkveehouder start, maar niet noodzakelijkerwijs als er één stopt. De melkveehouder moet zichzelf uitschrijven en dat is vrijwillig. Het staat waarschijnlijk niet op de to-do-list van de meeste stoppende melkveehouders. Deze tekortkoming in de registratie wordt door de FSA alleen gecorrigeerd na periodieke controles die de FSA slechts of eens in de tien jaar of eens in de twee (Red Tractor-keurmerk voor dierenwelzijn, milieu, traceerbaarheid en voedselveiligheid) jaar doet. De getallen van de FSA zijn dus vaak hoger dan de werkelijkheid.

Verenigd Koninkrijk: 33 procent minder dan 10 koeien

Ook Defra (Department for Environment, Food and Rural Affairs) onderzocht hoeveel melkveehouders er zijn in het Verenigd Koninkrijk. Daarin telden alle bedrijven met een melkkoe van meer dan twee jaar oud met nakomelingen mee. Zo werden er 19.272 melkveebedrijven geteld. Veel meer dus, dan dat AHDB schat. Neem je in overweging dat Defra naar het hele Verenigd Koninkrijk keek en AHDB alleen naar Groot-Brittannië, dan nog is het verschil groot. Echter, 33 procent van de getelde bedrijven door Defra heeft minder dan tien melkkoeien en zijn volgens AHDB dus waarschijnlijk geen commerciële bedrijven.

AHDB haalde zijn telling uit een onderzoek onder Britse afnemers van rauwe melk die deelnemen aan de ‘Daily Milk Deliveries survey’. Deze afnemers representeren zo’n 76 procent van het melkvolume in het Verenigd Koninkrijk. Het melkvolume van de zelfzuivelaars is in kaart gebracht aan de hand van betaalde heffingen.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?