Algemeen

EU: minder rundvlees geïmporteerd

De invoer van rundvlees is in het eerste kwartaal van 2020 met meer dan 20 procent gedaald. Dit is vooral te wijten aan de coronacrisis en minder handel met Groot-Brittannië.

Volgens gegevens van de Europese commissie is in totaal 123.320 ton rundvlees (inclusief bijproducten) van januari tot maart dit jaar op de internationale markt van de EU terecht gekomen. Dat is 22,2 procent minder dan in diezelfde periode vorig jaar. De helft van deze daling was het gevolg van een lagere invoer vanuit Groot-Brittannië. Maar ook bij de andere grote aanbieders van rundvlees daalde het aanbod op de binnenlandse markt. In Brazilië en Argentinië was de daling 10 procent, in Uruguay was dit meer dan 23 procent. Vanuit Amerika en Australië daalde het aanbod met respectievelijk 18 en 22 procent.

De export van rundvlees vanuit de EU daalde met 8,2 procent naar 348.660 ton, in vergelijking met het eerste kwartaal van 2019. De exportinkomsten daalden met 7,4 procent naar 1,16 miljard euro. De belangrijkste reden hiervoor was de verminderde handel met Groot-Brittannië, die nam namelijk af met 35.830 ton (23 procent). Hong Kong bleef de tweede belangrijkste afnemer van rundvlees en slachtafval met een stabiele 17.520 ton. Doordat de EU minder rundvlees en levend vee exporteerde steeg de export van andere landen. De export in Ghana steeg met 15.970 ton (28,6 procent) en de export van China verdubbelde zelfs tot 10.360 ton.

Bron: AgE – Tekst: Katrin Berkemeier 

Over de auteur: Sandra Wilgenhof
Sandra Wilgenhof (1998) studeert Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Via stages op de middelbare school in aanraking gekomen met veehouderij en...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?