Gezondheid

EU: Meer gevallen blauwtong en rundertuberculose

Volgens data van het dierziektenmeldsysteem (ADNS) steeg het aantal blauwtonginfecties in de EU plus Zwitserland, Servië, Bosnië en Noord-Macedonië ten opzichte van 2019 met 600, ofwel 174 procent tot 1.102 gevallen.

Noord-Macedonië

De meeste nieuwe gevallen, 404, werden gemeld vanuit Noord-Macedonië, gevolgd door Griekenland en Italië met 377, respectievelijk 105 gevallen. In Duitsland liep het aantal nieuwe infecties terug van 59 naar 2 en in Frankrijk van 101 naar 79.

Rundertuberculose

Voor de op mensen overdraagbare ziekte rundertuberculose steeg het aantal meldingsplichtige gevallen ten opzichte van 2019 met 11,4 procent tot 147. De meeste uitbraken, 105 om precies te zijn, werden in Frankrijk gemeld. In Duitsland waren tien gevallen.

Nederland heeft sinds 1999 de officiële vrijstatus voor rundertuberculose dankzij screening aan de slachtlijn. Dat wil niet zeggen dat sporadisch geen gevallen voorkomen, bijvoorbeeld als het door geïmporteerde vleeskalveren wordt meegebracht. België heeft sinds 2003 de rundertuberculose-vrijstatus. In december jongstleden werd daar echter op een melkveebedrijf met 278 dieren in de provincie Luik een positief dier getroffen. Momenteel worden de runderen op contactbedrijven met een tuberculinetest gescreend. Volgens de diergezondheidsautoriteit, de FAVV (federaal agentschap veiligheid voedselketen), brengt deze uitbraak de vrijstatus niet in gevaar. België heeft vrijwel elk jaar (2019 uitgezonderd) te maken met één of enkele gevallen. In Nederland werden in 2010, 2014 en 2017 nog runderen positief getest. De uitbraken brachten de vrijstatus ook niet in gevaar.

Bronnen: FAVV, AgE, WUR

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?