Gezondheid | Premium

Mineralen: welke sporenelementen?

Aan mineralenmengsels worden koper (Cu), zink (Zn) en mangaan (Mn) toegevoegd. Deze sporenelementen zijn van levensbelang. De aard van de bron van de sporenelementen blijkt wel degelijk invloed te hebben op gezondheid en productie.

De sporenelementen koper (Cu), zink (Zn) en mangaan (Mn) in krachtvoer en mineralenmengsels stammen vaak uit anorganische bronnen (oxide, chloride, sulfaat en carbonaat) Organisch complexe sporenelementen zouden een hogere biologische beschikbaarheid in het voer bereiken. De soort chemische verbinding beïnvloedt de interactie tussen de metalen, micro-organismen en voedingsstoffen in de darm van de herkauwer.

Nederlandse wetenschappers beoordeelden de werking van verschillende sporenelementen met het oog op de schijnbare totale verteerbaarheid, de pensfermentatie en de melkproductie. Daarvoor werden 52 koeien gedurende 21 dagen met verschillende koper-, zink-, en mangaanbronnen gevoerd:

  1. 100 procent sulfaat
  2. 100 procent hydroxychloride
  3. 70 procent sulfaat, 30 procent chelaat
  4. 70 procent hydroxychloride, 30 procent chelaat

Per kg drogestof werd extra 15 milligram koper, 40 milligram zink en 20 milligram mangaan beschikbaar gesteld, zodat het totale aanbod op 19, 79 en 84 milligram koper, zink en mangaan per kg drogestof kwam. De koeien hadden ad libitum toegang tot een TMR met 15,3 procent ruw eiwit, 21,7 procent zetmeel en 35,3 procent NDF.

Resultaat

De bron van de sporenelementen beïnvloeden de verteerbaarheid en de melkproductie. Chelaat-sporenelementen reduceerden de totale verteerbaarheid van NDF met 0,8 procent en van ruw eiwit met 1 procent. Bij met hydroxychloride gevoerde koeien werd een lagere boterzuurconcentratie in de pens gemeten. Hydroxychloride verhoogde in vergelijking met sulfaat de dagelijkse hoeveelheid voor vet- en eiwit gecorrigeerde melk en melkvet met een kg, respectievelijk 51 gram.

Tekst: Theresa Hagemann – Foto: Christine Stöcker-Gamigliano – Bron: Daniel et al., 2020

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?