Gezondheid

Effect mastitisvaccin getoetst

Hipra heeft onlangs met UBAC een nieuw vaccin tegen door Streptococcus uberis veroorzaakte mastitis op de markt gebracht. Resultaten van een studie naar de effectiviteit van het vaccin werden op het NNMC-congres gepresenteerd.

Het vaccin zou klinische, door S. uberis veroorzaakte infecties reduceren alsook het celgetal van de melk. De koeien zouden driemaal geënt moeten worden: op 60 en 21 dagen voor het afkalven en 15 dagen erna. In een Nederlands praktijkonderzoek werd de werking van het vaccin onderzocht op drie melkveebedrijven. Resultaat: Het aantal nieuwe infecties daalde met gemiddeld 44 procent (spreiding 15 tot 61 procent). Het aantal koeien met meer dan 100.000 cellen reduceerde ook duidelijk (spreiding 27 tot 88 procent). Het aantal dieren met een celgetal van meer dan 250.000 echter niet.

Tekst: Gregor Veauthier – Bron: NMC-congres, VS

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?