Gezondheid

Biomarkers voor vroege diagnose van mastitis

Een specifieke biomarker zou vroege diagnose van ontstekingsziekten mogelijk kunnen maken. Ook kan het helpen bij het monitoren van de behandeling. Onderzoekers van de diergeneeskunde faculteit aan de Universiteit van Leipzig hebben een methode ontwikkeld om de biomarker te kunnen waarnemen.

Specifiek eiwit

De biomarker is een specifiek eiwit dat vrijkomt uit verplaatsende ontstekingscellen. Het doel van een dergelijke marker is om op tijd een indicatie te geven van ziekte. Daardoor kan de ziekte snel behandeld worden, waardoor deze minder heftig is, minder antibiotica gebruikt hoeft te worden en economisch verlies in de kiem gesmoord wordt.

“De biomarker kan de ernst van een uierontsteking voorspellen door routinematige diagnostiek. Daardoor is het mogelijk om mastitis in het subklinische stadium duidelijk te diagnosticeren met behulp van de marker,” legt prof. dr. Getu Abraham van de Universiteit van Leipzig uit. Subklinisch houdt in dat de ontsteking nog niet waarneembaar is.

De detectie van de marker gebeurt via melkmonsters. Uit onderzoek blijkt dat bij acute uierontsteking de hoeveelheid marker in de melk snel aanzienlijk toeneemt. Na een antibioticabehandeling of wanneer de ontsteking afneemt, daalt het gehalte weer. Dat betekent dat de marker ook gebruikt kan worden om de ziekte en de behandeling te monitoren.

De ontwikkeling van de methode is onderdeel van een project dat gefinancierd wordt door het Duitse ministerie van landbouw. Het onderzoeksteam werkt momenteel aan het verder ontwikkelen van de testprocedure. Uiteindelijk zal de toepassing ook worden uitgebreid naar bloed, ontlasting en urine.

Tekst: Katrin Hilbk-Kortenbruck – Bronnen: BRS, idw

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?