Melken

41 melkveehouders overgestapt van FrieslandCampina naar andere koper

Door de Vertrekregeling van FrieslandCampina krijgen melkveehouders de kans om over te stappen naar een andere koper van boerderijmelk in Nederland. In de periode van 1 juli 2020 tot 1 juli 2021 zijn 44 melkveehouders overgestapt.

Met de 44 melkveehouders die afgelopen jaar zijn overgestapt komt het totaal van overstappers in de afgelopen 12 jaar op 439. 13 aanvragen zijn momenteel in behandeling. De Vertrekregeling is één van de voorwaarden die de Europese Commissie stelde voor de goedkeuring van de fusie tussen Friesland Foods en Campina in 2008. De regeling moet er toe leiden dat 1,2 miljard kilo boerderijmelk beschikbaar komt voor derden. De Dutch Milk Foundation voert de regeling uit.

5 euro per 100 kg melk

De regeling voorziet in een vertrekpremie van 5 euro per 100 kg. Daarbij wordt de levering van het voorafgaande kalenderjaar als referentie gezien. Met de toegekende vertrekpremie is 512 miljoen kilo melk gemoeid. Dat komt overeen 43 procent van de totaal beschikbare hoeveelheid.

Bij de fusie tussen Friesland Foods en Campina gold er nog een andere voorwaarde, naast de Vertrekregeleing: de Regeling Beschikbare Melk. Deze regeling voorziet in de levering door FrieslandCampina van boerderijmelk aan de twee in het kader van de fusie verkochte bedrijven (Nijkerk en Bleskensgraaf) en aan derden die melk verwerken tot consumptiemelk(producten) of Nederlandse natuurkaas. Voor deze regeling is alleen nog melk beschikbaar voor levering aan de twee verkochte bedrijven. De volumes van de FrieslandCampinaleden die gebruik maken van de vertrekregeling worden verrekend met de volumes die gereserveerd zijn voor de verkochte bedrijven.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Melken
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?