Management

Gemiddeld genomen lagere prijzen zuivelgrondstoffen

Op de internationale markt voor zuivel zijn de prijzen begin augustus gemiddeld genomen verder gedaald. Bij de laatste veiling aan het handelsplatform Global Dairy Trade (GDT) nam de gewogen gemiddelde prijs van alle verhandelde zuivelgrondstoffen met een procent af. Sinds half april is dit de achtste daling op rij. In vergelijking met de veiling van precies een jaar geleden, ligt de actuele index nog altijd 24 procent hoger. Inmiddels ligt de index al langdurig op een hoog niveau.

Bij de laatste veilingen aan de GDT kwam het voor vol melkpoeder, het product dat voor de meeste omzet zorgt, gemiddeld voor alle kwaliteiten en hoeveelheden op een prijsdaling van 3,8 procent ten opzichte van midden juli en daarmee op 3.598 dollar (3.026 euro) wat de totaalindex naar beneden trekt. In vergelijking tot een jaar eerder moesten de kopers echter nog 20 procent dieper in hun buidel tasten. De enige verkoper, Fonterra, had haar aanbod van vol melkpoeder voor de veiling verkleind, maar dat heet de neerwaartse trend sinds begin juni niet kunnen stoppen.

Naast voor vol melkpoeder bleven ook de prijzen voor botermelkpoeder en lactose bij de veiling achter en daalden met 0,8 respectievelijk 3,1 procent. Voor mager melkpoeder steeg de prijs echter, met 1,5 procent tot 3.020 dollar per ton (2.540 euro). Voor cheddar steeg voor alle contracten gemiddeld de prijs met 0,7 procent tot 4.065 dollar per ton (3.419 euro) en bij boter met 3,8 procent tot 4.589 dollar per ton (3.859 euro).

Bron: AgE

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?