Management

Praktijkonderzoek methaanuitstoot individuele koeien

Agrifirm en CRV starten samen een praktijkonderzoek naar methaanuitstoot van individuele koeien. De uitkomsten moeten leiden tot producten waarmee veehouders beter kunnen sturen op methaan. Dat kan ik de vorm van een aangepast voeradvies, fokwaarden voor methaanefficiëntie en een verbeterde inschatting van methaanemissie op koe- en bedrijfsniveau.

Voor het onderzoek wordt apparatuur van GreenFeed ingebouwd in het krachtvoerstation. De apparatuur meet de methaanuitstoot per koe. Elke keer als een koe hier brok komt halen, wordt de samenstelling van de adem geanalyseerd. Bij een frequent bezoek zorgt dit voor een betrouwbare weergave van de dagelijkse methaanproductie. Daarmee kan de link worden gelegd tussen voeropname en de uitstoot van methaan.

“Dit project zal ons leren hoe we de genetische verschillen tussen koeien kunnen gebruiken om individuele dieren nog beter naar behoefte te voeren”, vertelt Johan de Schepper, CIO van Royal Agrifirm Group. “We zien mogelijkheden om de voeding van dieren zo uit te balanceren dat een extra reductie van de methaanemissie mogelijk is.”

Genetisch

Niet alleen voeding heeft invloed op de methaanuitstoot. Maarten Moleman, lead innovator bij CRV, vertelt: “De verschillen tussen dieren zijn voor een belangrijk deel genetisch bepaald. De data van dit onderzoek combineren we met kennis uit andere onderzoeken en zo ontwikkelen we nieuwe fokwaarden.” CRV verwacht dat door genetische vooruitgang de methaanproductie tot een procent per jaar gereduceerd kan worden.

Over de auteur: Marjolein Nielen
Marjolein Nielen is geboren in 1999 en groeide op in Noord-Holland. Haar ouders hebben daar samen een melkveebedrijf. Ze studeerde Dier- en Veehouderij aan de...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?