Management

Qatar wil eigen melkveehouderij in Oekraïne en Maleisië uitbreiden

Een megabedrijf uit de woestijnstaat Qatar heeft het plan om meerdere melkveebedrijven in Europa en Azië te vestigen. Als eerst wil het in Oekraïne en Maleisië bedrijven stichten met elk 10.000 melkkoeien.

Qatar laat sinds  koeien vanuit de VS invliegen om er melkveebedrijven vanuit het niets op te bouwen. De grootste onderneming, Baladna, heeft inmiddels meer dan 20.000 koeien en dekt 86 procent van de binnenlandse zuivelmarkt af. Omdat in Qatar geen verdere groei mogelijk is voor de onderneming, wil het over de grens verder groeien in landen waar de melkveehouderij minder ontwikkeld is.

Gepland is voor het bedrijf in Oekraïne is hoogproductieve koeien uit het buitenland importeren om er jaarlijks 100 miljoen kg melk te produceren. De Oekraïense regering omarmt de plannen. Vicepremier Lyubomyr Dyukin hoopt op een transitie van de Oekraïense melkveehouderij, aangewakkerd door grote industriële melkveebedrijven. Sinds 1991 loopt de Oekraïense melkproductie gestaag terug.

In Maleisië zou Baladna een principeakkoord hebben met het staatsbedrijf Felcra Berhad en FGV Holdings. In Chuping in de kleinste staat van Maleisië, Perlis dat aan Thailand grenst, zou met 10.000 koeien 100 miljoen kg melk geproduceerd moeten worden. Het voer zou in de regio worden geteeld. Het te stichten bedrijf is tevens beoogd als ondersteuning voor traditionele bedrijven in de regio.

Bronnen: Neue Züricher Zeitung, Dairyreporter

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?